Младежки модул събра млади франкофони в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, евродепутатът Андрей Новаков и президентът на фестивала „Франкофоли“ Жерар Пон откриха първия младежки модул, в рамките международния фестивал за съвременна франкофонска музика „Francofolies. Благоевград”.

Форумът фокусира младите франкофони, а  програмата му включва културни и образователни инициативи за участниците, извън музикалната програма. Целта на платформата за дискусия е да срещне различни гледни точни на младите хора по актуална тема в смисъла на обществото и културната среда на нашето съвремие. Форумът се провежда на френски език, а освен ученици-франкофони като участници, в него ще се включат и студенти- франкофони като модератори.

Кметът Камбитов благодари на младите хора за инициативността. „Благодаря ви, че приемате идеята за „Франкофоли“ като лична кауза. Това за нас е удовлетворение и доказателство, че това, което правим има смисъл. „Франкофоли“ е второ издание, след повече от 20 години прекъсване. Да възродиш такъв престижен фестивал коства много усиля. Благодарение на нашите френски партньори, на съвместните ни усилия, ние успяхме. Модулът, който се провежда днес, е първият, но нашата цел е да стане традиция. Община Благоевград се старае да дава път на младите хора. Вие сте умни, но наше задължение е да Ви помагаме и да ви стимулираме“, каза в част от словото си кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

За успешен пример сред младите хора, кметът Камбитов посочи най-младия депутат в Европейския парламент Андрей Новаков.

„Вълнувам се, че виждам толкова млади хора в тази зала.Това, че съм най-младият евродепутат и това, че кариерата ми тръгва именно от Благоевград, ме кара да вярвам, че именно младите са приоритет тук. Вярвам, че в рамките на младежкия модул ще дадете най-доброто от себе си, а аз обещавам, че десетимата отличили се със своята инициативност, ще дойдат по моя покана в Страсбург. Петима ще дойдат в Европейския парламент още тази година, а останалите петима през 2017 година“, каза пред младежите Андрей Новаков. Президентът на фестивала Жерар Пон подчерта подкрепата си към младите хор и тяхната инициативност, като им благодари за това.

В младежкия модул участниците са разделени на отделни групи, които участват в дискусии и ролеви игри. Форумът няма състезателен характер, а идеята да се приобщят децата и се създаде близка до тях дискусионна среда за споделяне на идеи и гледни точки.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене