Без категория

Тютюнопроизводител разкри: Семейството ни има да получава 18 хил. лв. за предаден над 3 т бали, в магазините спряха да ни дават продукти на вересия, внучето ми поиска филийка на тостер с маргарин, залъгах го само с хляб

тютюн

Санданското село се вдига на бунт, ако до краят на седмицата „Лийв Табако‘ не им плати дължимото

Тютюнопроизводителите от с. Джугурово, Санданска община, са силно притеснени за парите си, тъй като още преди месец трябвало да получат заработеното, но още не са им превели нито лев. На 02.02.2014 г. е изкупен тютюнът в село Джигурово, до 10 дни е трябвало хората да си получат възнаграждението, но това не се случило, фирмата-изкупвач е „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД, но вече месец хората са в неведение кога в крайна смет­ка ще си получат парите. Те мизеруват, а и вече е време да засеят новата реколта. Ето какво разказа 56-г. Стефан Димов, който е един от дълго­годишните тютюнопроизводи­тели в селото:

„Ние сме 6-членно семей­ство, което се издържа от тю­тюна – аз, жена ми, синът и сна­хата, имаме и двама внуци, всички на тютюна разчитаме, никой не работи другаде. От­както се помня, и като наследс­тво от баща ми се занимаваме с тютюн. В момента съм пре­дал 3350 кг. Аз съм човек с диабет и 2 байпаса на сърце­то, вземам лекарства непре­къснато, добре че са родите­лите на жена ми, които са над 80-годишни и ни дават пенсия­та си, за да мога да купувам по­не лекарствата редовно.

Преди няколко дни внуче­то ми искаше тостер с маргаринче, аз му препекох 2 филийки, само че без масло, да­дох му чист хляб, но детето, нали са топлички, яде и си мисли си, че има и маргарин.

13 месеца сме без стотин­ка. Миналата година попитах магазинерката в хранителния магазин дали ще ми дават на вересия хранителни продукти, докато получим парите от тю­тюна. Жената се съгласи, но договорката ни беше до 15.02. тази година. Сега вече не ни дават на вересия и в магази­на, едва за хляб успяваме да се примолим, но сме благо­дарни на хората, че толкова време са ни помагали, за да не сме гладни. Имаме огром­ни версии, вече и яйца не ни дават в магазина, и пак каз­вам – и те са си прави, никой не е длъжен да ни издържа.

В крайна сметка ние си ис­каме нашите пари, които сме си ги изкарали с честен труд. Аз имам да вземам 18 000 лв. от тютюн и 12 000 лв. субси­дия, общо 30 000 лв., а съм без 1 стотинка. Имаме дого­вори и за тази година, нака­раха ни пак да садим, а не мо­жем да покрием с найлон, нямаме пари.

Няколко пъти ходим по няколко човека до банката с моята кола, събираме по 2 лв. за бензин, но, уви, всеки път ни казват, че няма преведени пари, че парите Михали ги има при тях, но трябва само да им даде данните ни, за да ни ги преведат.

Преди една седмица ходих­ме и до фабриката, където ни изкупуват продукцията, из­лязоха две момичета от офи­са и ги попитахме кога ще има­ме преведени пари, че вече и от магазините ни гонят. Слу­жителките ни отпратиха с ду­мите: „Нищо не знаем, шефът сигурно е горе, на Соколовец“. Отидохме на Соколовец, но и там ни казаха, че не знаят къ­де е, само ни размотават. В крайна сметка Михайлидис да не се крие, а да застане като шеф и да каже кога ще полу­чим парите си, да имаме ясна представа“.

Друг потърпевш, Стефан Мутавчиев, сподели, че е за­ложил за 50 лв. резачката си за дърва, която струва 400 лв., защото изнемогвал. Купил е на вересия найлон за тазго­дишната реколта. Вересиите му са много. Има да получава пари за 3 тона предаден тю­тюн. В селото няма семейство с предаден тютюн под 2,5 т.

29-годишната Стойна Алиева, майка на две деца, също се оплака, че сутринта са й върнали детето от детска гра­дина, тъй като 3 месеца не е плащала таксите, всеки мо­мент ще изключат и тока в до­ма на семейството. Понякога по-големият им син, който е

третокласник, не отива на учи­лище, нямат пари да му дадат за транспорт до града и за за­куска. Прехраната семейство­то изкарва само от тютюна, на парите от него разчитат, за да хранят двете си деца. Стойна се ядосваше как е възможно да работиш и да нямаш пари. Тя каза: „Вижте детето, якето му е малко, нямам средства, за да го облека. Сега идвам от магазина, вижте какво ми да­доха. Искам половин кг кай­ма, а те ми дадоха само 0,250 кг, как да сготвя, за кого по- напред?! Чакаме всеки момент да ни дадат парите, за да си платя вересиите“.

Тютюнопроизводителите се надяват собственикът на „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД да излезе от „нелегалност“ и да обяви кога ще се разпла­ти.

„Ако до края на седмицата не получим ясен отговор, ще поискаме съдействието на кмета на Джигурово и на об­щинския кмет А. Тотев, и в по­неделник започваме протести. Ще блокраме базата на „Лийв Табако“, докато не ни изплатят парите“, заявиха джигуровци.

Кметът на селото Васил Но­воселски каза, че ще се срещ­не с А. Тотев, за да вземат аде­кватно решение как да съдей­стват на хората час по-скоро да си получат парите.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене