12 висши управници в Югозапада с неверни данъчни декларации

12 висши управници в Югозападна България бяха засечени от Сметната палата с неверни декларации, в които по закон всяка година трябва да описват с какви имоти, заеми и пари ги е обогатила предходната година.
Сред общо 178-те кметове, зам. кметове и председатели на ОбС в България с несъответстващи на реалното им имане декларации Благоевградска област фигурира с двамата кметове на община Кресна – бившият 5Илиян Кръстев и настоящият Николай Георгиев. Кръстев чинно си е декларирал къща с двор в Кресна и 2 автомобила – „Пежо Партнер“ и записаният като „Фолцваген Туран“, но пропуснал да впише във финалната си декларация за 2015 г. апартамента от 94,72 кв.м в София, който притежава съпругата му.8Настоящият градоначалник на Кресна Н. Георгиев, който има стар мерцедес, БМВ от 2014 г., купено срещу 14 900 лв., и 150 000 лв. кеш, също е пропуснал половинката си, и по-специално дяловете й в „Интернационал“ ЕООД и „Интернационал 2008“ – гр. Кресна.

3Златка Яневска, която съвместява управлението на ОбС – Струмяни с директорско място в кресненското училище, се е ограничила да впише в декларацията си къща с двор в Микрево и поземлен имот в с. Драката. Проверката е установила, че всъщност тя е спестила за пред контролния орган доста имоти – 1/3 идеална част от 2 ниви с обща площ 2,441 дка в Микрево, нива от 3,999 дка в с. Драката, по 1/9 идеална част от нива 8,282 дка в Драката и от нива 2,129 дка в струмянишкото с. Палат, както и че съпругът й притежава автомобил „Киа Пиканто“ и имот от 534 кв.м в Микрево.
Сред подалите непълна информация пред Сметната палата е и заместник-кметицата на Якоруда Магдалена Богданова. Собственичката на къща с двор и магазин в Якоруда от 2013 г., „Рено Меган“ и 2 кредита от по 8000 евро – на нея и съпруга й, е пропуснала, че половинката й има дялове във „Вип Титан“ ЕООД.
В община Бобошево сред хората с объркани декларации са настоящият и бившият председател на ОбС Райчо Цветин и Даниела Стоянова. Цветин е пропуснал да декларира лек автомобил „Тойота РАВ 4“, а Стоянова – имот от 266 кв.м в Бобошево.
И колегата им в Сапарева баня Иван Куйов е в кюпа с несъответстващите декларации – той не е декларирал дяловете на съпругата си във „Веси 2010“ ЕООД.
Кметът на Сапарева баня Калин Гелев пък е пропуснал автомобила „Нисан Алмера“ на жена си.
В Перник проблеми с декларациите си имат 3-ма заместник-кметове и 1 председател на ОбС, които единодушно са решили, че няма нужда да вписват в декларациите си имотите на половинките си. Адриан Симеонов е пропуснал лек автомобил „Нисан Микра“, Евелина Манчева – половин апартамент в Перник, Севделина Ковачева – апартамент и гараж в София, а шефът на общинските съветници Иво Иванов – дяловете на жена си в „Миса консулт“ ООД.
Припомняме, че за да засече несъответствията, Сметната палата прави насрещни проверки по всяка декларация в НАП, МВР, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията по вписванията. За всяко несъответствие се информират НАП и ДАНС.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене