Голям ифтар в Брезница, Корница и Лъжница с турски кмет турския посланик и лидери на ДОСТ

Кмета на истанбулската община Султангази – Джахит Алтунай, миналата вечер даде голяма и тържествена благотворителна вечеря – ифтар, за над 2300 души в гоцеделчевските села Брезница, Корница и Лъжница по случай месеца Рамазан, в който мюсюлманите през деня не се хранят и не пият вода до залез слънце.

Едно голямо теле и пет овце бяха сготвени за благотворителната вечеря в трите гоцеделчевски села, като в изобилие бяха сервирани и други гозби, салати и безалкохолни напитки, дарени от кмета на турската община Султангази – Джахит Алтунай.

За мащабния ифтар пристигнаха много български изселници в Турция от региона и страната. Сред официалните гости бяха посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче, Районният мюфтия Айдън Мохамед, представителят на ДОСТ и депутат Хюсеин Хафъзов, Мехмед Хаджи – член на Изпълнителният съвет на ДОСТ, областният председател на партията на Лютви Местан – Исмаил Джинджи, и много други.

Само в най-голямото село в региона – Брезница, на трапезата за общата благотворителна вечеря седнаха над 1200 души. Според Корана рамазанският ифтар започна в 21 часа след залеза на слънцето и след многочасовия за този ден пост, който се повтаря всеки ден в рамките на свещения месец Рамазан. Той приключва на 5,6 и 7 юли с големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

По думите на гостите свещеният за мюсюлманите месец Рамазан е изпълнен с много поуки, но най-вече предоставя възможност за постигане на мир и разбирателство между хората, без значение от етноса, религията и политическата им принадлежност.

В Гоцеделчевския регион за първи път се провежда толкова мащабен ифтар, на който присъстват и видни личности като посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, коментираха жители на трите села – Брезница, Корница и Лъжница.

От името на мюсюлманската общност районният мюфтия Айдън Мохамед изказа благодарност към дарителя и организаторите.

„Чрез лишаване от храна и вода на телата през месеца Рамазан, чрез говеене в името на Всевишния, е чест тази вечер да разговеем заедно. Месец Рамазан е едно духовно училище, което ни учи да бъдем по-добри, по-сплотени, по-вярващи и по-добронамерени. Това е месец, изпълнен с благодат и милосърдие“, заявиха пред местните жители и гостите на благотворителната вечеря дарителят Джахит Алтунай, посланик Сюлейман Гюкче, Районният мюфтия Айдън Мохамед и останалите официални гости.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене