Въвеждат мерки срещу чужденците, които регистрират колите си в България

кат

Народното събрание прие на първо четене поправките в Закона за движение по пътищата, чиито вносител е Министерски съвет.

Внася се поправка, която е насочена срещу практиката чужденци да регистрират автомобили в България, за да плащат по-ниски данъци. В тази връзка се въвежда следният текст:

„Прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство се извършва задължително преди прехвърляне собствеността му на лице без постоянен адрес в Република България.“

Корекциите в текстовете въвеждат нов тип глоби – за водачите на автомобили с алармени системи, които се включват без основателна причина и по този начин нарушават обществения ред. Глоби ще има и за собствениците, които са избрали аларми, наподобяващи звуците на колите със специален режим на движение.

Промените в Закона въвеждат ясен регламент за наказанията в случаите, когато камери са заснели нарушения. В случай, че собственикът на автомобила не е шофирал колата при извършеното нарушение, той трябва да предостави декларация, в която да посочи данните на водача, използвал автомобила му. Ако такава декларация не бъде представена, наказанията се налагат на собственика или на законния представител на юридическото лице – в случаите, когато колата е фирмена. Новите текстове разписват още, че електронните фишове за нарушенията, заснети с камери, се издават в срок до три месеца от извършената нередност.

Поправките на Министерски съвет разширяват спектъра на упойващите вещества, които са забранени при шофиране. Досега ограниченията важаха единствено за елементите, включени в списъците по Единната конвенция за упойващите вещества от 1961 г. С настоящите промените обаче се дава и по-широко определение на забранените медикаменти. За забранено се счита и „всяко друго вещество, невключено в тези списъци, което има стимулиращо или депресивно въздействие върху централната нервна система, предизвиква халюцинации или нарушения на двигателната функция, мисловната дейност, поведението и възприятията на човека“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене