ЛИЧНА ДРАМА! Близнаци от петричкото с. Генерал Тодоров поразени от церебрална парализа след 75 дни в кувьоз, семейството се бори рожбите им да стъпят на крачетата си

близнаците

4-г. Антон и Александър подложени на 5 операции на крайниците, майката е оптимист, че рехабилитациите ще помогнат, няма финансова възможност, притеснява се да търси помощ.

Четиригодишни близнаци от петричкото село Генерал Тодоров са сред децата, за които се организира вторият благотворителен концерт от Общински детски младежки парламент към ОДК в Петрич. Близнаците са с диагноза детска церебрална парализа. Майката Светла откровено призна пред репортер на „Струма“, че се притеснява да говори за финансовото състояние на семейството си и как изобщо успява да покрие големите разходи около рехабилитациите и пътуванията за лечението на двете деца.

Разказваме ви историята на две усмихнати момчета и силата на тяхната майка да се бори за живота им, след като разбира, че децата й са със специални потребности заради заболяването си. Антон и Александър се раждат в седмия месец. Заради този факт точно 75 дни са поставени в кувьози. Когато семейството ги прибира у дома, няма никакви индикации за заболяването им, което се установява година и половина по-късно. Майката Светла трудно преглъща диагнозата на Тони и Сашко. Но намира сили в себе си да продължи да се бори, за да могат двете й рожби да постигнат поне малко самостоятелност при движенията и развитието на говорната реч.

Двете деца се лекуват в частна пловдивска болница. Семейството плаща спането, когато са на лечение, и рехабилитацията им там. 70 лева струва на ден на близките само спането на децата. Досега са направени по 5 операции на крачетата на близнаците и по няколко на ръцете. Разходите са солидни и са непосилни за семейство Филчеви, но те не се оплакват, притесняват се да търсят помощ и подкрепа в тежката битка за дечицата си. Майката Светла е оптимист, че нещата ще се оправят, според нея трябва да се вярва в положителния краен резултат.

Антон и Сашко не спират да се усмихват, докато екипът на „Струма“ бе в дома на родителите им в с. Генерал Тодоров. Сашко успява да прави с чужда помощ по няколко крачки, докато Тони за момента не може да се изправи на крачета въпреки операциите, които са му направени и на долните, и на горните крайници. Майката на близнаците Светла изпитва огромно притеснение да моли някого за помощ от каквото и да било естество.

За драмата в семейството „Струма“ научи от кмета на селото Добри Мавриков. Публикуваме историята на това скромно и изстрадало българско семейство, сигурни сме в състрадателността на българите и в готовността да помогнат в нужда. А това семейство със сигурност се нуждае от подкрепата на всички нас.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене