ВИДЕО: Троен празник на „Боже име“ в село Балдево

Честване на юбилей, представяне на книга и среща на Ежковия род оформиха тройния празник, който бе организиран в хотелски комплекс „Боже име“ на едноименната местност в село Балдево.
Основен виновник за тройния празник бе Кирил Ежков от същото село, който от петдесет и пет години живее в Германия. След пенсионирането му, носталгията все по-често го завръща в родното му Балдево, хората му и техния живот там, както той го е запомнил. И така, през 2013 г. Ежков взема решение да напише книга за Балдево, която успява да издаде тази година със заглавие „Моето Балдево“. В отделна от книгата брошура, авторът издава и хронологията „Родът Ежкови от село Балдево“. Авторът твърди, че книгата е посветена изцяло на село Балдево, но не е съвсем така. Завършил специалност „История“ в Софийския университет, историкът Кирил Ежков описва изследвани от него самия малко известни исторически факти, етнографски и битови особености за целия неврокопски край, от които вероятно ще се заинтересуват и някои български учени. Книгата си „Моето Балдево“ авторът е разделил на три части. Първа част той е посветил на историята на Балдево и неврокопско, втората част – хронология на фамилиите на селото, а в трета част е описан бита, начинът на живот и поминъкът на жителите. Да представи своята книга на съселяните си, да отпразнува осемдесет и петия си рожден ден и да направи празника си троен, Кирил Ежков организира и родова среща на своя, Ежковия род. Неговият племенник – популярният неврокопски ресторантьор Иван Ежков, любезно предостави на родственика си райското кътче „Боже име“ за забележителното събитие.
Роден през 1931 година в село Балдево, Димитър Ежков завършва СУ в столицата и през 1961 г., по официален път се заселва в тогавашната Германска демократична република. Там създава семейство. Има две дъщери, у които е възпитал любов към България. Научил ги е и на перфектен български език.
Топ Преса бе единствената медия, поканена да отрази забележителното събитие.
Екипът на нашата медия пожелава на Кирил Ежков още дълги години здраве и творчески живот и уникалната жизненост и енергия, с която е надарен!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене