По инициатива на Айруш Хаджи се издаде нов документален сборник разкрива дейността на репресивния апарат на БКП към малцинствата

От ляво на дясно: доц. Констадин Грозев от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски, Айруш Хаджи, зам.-председател на Комисията по досиетата и Марко Цветков, старши експерт в отдел „Изследване и публичност на архивите” на Комисията | Фотограф: Христо Христов.

След самостоятелни документални сборници за дейността на репресивния апарат на БКП при насилствената смяна на имената на мюсюлманите в НРБ (в два тома) и за отношението към еврейската общност Комисията по досиетата представи нов сборник „Държавна сигурност и малцинствата”, който хвърля светлина върху цялостната роля и задача на ДС към малцинствата при изпълнението на политиката на комунистическия тоталитарен режим до 1989 г.

Новото документално издание беше официално представено в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (на 8 юни 2016 г.). Предложението да се издаде подобен сборник е на зам.-председателя на Комисията по досиетата Айруш Хаджи, самият той жертва на политиката на БКП и ДС при насилствената смяна на имената в Корница през 70-те години на миналия век.

По думите му новото издание, което излиза под №32 от документалната поредица „Из архивите на ДС” на Комисията, е логическо продължение на темата за малцинствата, педставена в предишните сборници „ ДС и Еврейската общност в България” и „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителния процес”.

„Включените в ново издание документи разкриват различните мерки за „приобщаване“, „адаптиране“, „модернизиране“, „преодоляване на етническите различия“ на различните малцинства и ролята на ДС за прилагането на партийната политика спрямо тях”, посочи Марко Цветков, старши експерт в отдел „Изследване и публичност на архивите” на Комисията, участвал при съставянето на сборника.

 

alt

От ляво на дясно: Ваня Жекова, член на Комисията по досиетата, Марияна Даракчиева, секретар на Комисията по досиетата и Румяна Коларова, секретар на президента | Фотограф: Христо Христов.

 

Той представи подробно политиката на комунистическата партия след 9 септември 1944 г. Първоначално БКП прави отстъпки към малцинствата, з да ги спечели на своя страна. През 1946 г. към Секретариата на ЦК на БКП е създадена Малцинствена комисия, чиято основна задача е да следи и подпомага работата на малцинствените организации в рамките на решенията и директивите на ЦК.

Това е времето, когато на отделните етнически групи е позволено създаването на свои културни и просветни организации, като това става с намесата и под контрола на Държавна сигурност. На тези малцинствени организации е позволено да издават свои печатни издания: вестниците „Романоеси“ на представителите на циганското малцинство, „Ереван“ на арменското малцинство,  „Елевтерия“ на гръцките емигранти. Дори кримските татари имат свое печатно издание – вестник „Емел“. С помощта и под контрола на ДС са създадени организации, печатни издания, театрални групи и музикални ансамбли, от средите на чиито членове започва набирането на агентура.

След Априлския пленум през 1956 г. БКП прави остър завой в политиката си към малцинствата в НРБ. Затворени са самостоятелните цигански и турски училища, циганите, водещи чергарски живот, са принудени да се заселят постоянно, а отказът да го направят се криминализира.

Документите, публикувани в сборника „Държавна сигурност и малцинствата“ свидетелстват за противоречивата и непоследователна партийно-държавна политика спрямо малцинствата.

От Комисията по досиетата се надяват с включените в настоящото издание материали да разширят обхвата на документалната база, свързана с тази проблематика.

На премиерата присъстваха конституционния съдия и министър-председател (1991-1992) Филип Димитров, Румяна Коларова, секретар на президента Плевнелиев, доц. Михаил Иванов, изследвал „възродителния процес” и съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев, председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, членове на Комисията по досиетата, университетски преподаватели, граждани и журналисти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене