ЗЕМЛЯЧЕСКА СРЕЩА НА ПОТОМЦИТЕ ОТ СЕЛО КАЛАПОТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Първа по рода си земляческа среща на родените в село Калапот /днес Република Гърция/ и техните потомци, ще се проведе в Гоце Делчев. Тя се организира от инициативен комитет с подкрепата на Община Гоце Делчев.

Срещата ще се състои на 25 юни 2016 г. в гр. Гоце Делчев и ще започне в 11:00 часа с Панихида и Водосвет в храм „Света Богородица“. След това, в 12:30 часа е предвидено тържествено засаждане на Калапотски чинар в Градския парк, който ще бъде своеобразен символ на силната духовна връзка със селото на дедите им, където и до днес в центъра се извисява вековен чинар. Веднага след това, в 13:00 часа, ще започне празничния обяд, съпроводен с богата музикална програма. Кулминацията в нея ще бъде пресъздаването на традиционна Калапотска сватба.

Село Калапот, което днес се нарича Панỏрама и се намира в пределите на съседна Гърция, е било почти напълно изселено през 1913 и 1918 година. Тогава основната част от неговите жители се заселват в гр. Неврокоп /днес Гоце Делчев/.

По данни на инициативния комитет, около 50 са известните до момента фамилии, произхождащи от Калапот, като сред тях са: Божикови, Воденичарови, Гераксиеви, Герови, Дерменджиеви, Джамбазови, Kойкови, Кръстилови, Лефтерови, Мутафчиеви, Панайтови, Радойкови, Терзиеви, Урумови и много други. Сред потомците на Калапот е и вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Според проучване на инициативния комитет, което съвсем не е изчерпателно, калапождени има разпръснати почти из цяла България – Гоце Делчев, Хаджидимово, Сандански, Благоевград, Стамболийски, Асеновград, Велинград, Пазарджик, Варвара, Пловдив, Пещера, София и други.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене