Откриха огромни неизвестни средновековни градове под джунглата в Камбоджа

Археолози в Камбоджа са открили множество, неизвестни преди средновековни градове недалеч от древния град Ангкор Ват, древната столица на Кхмерската империя, пише британският в. „Гардиън”, отбелязвайки, че откритията са революционни и обещават да преобърнат основни предположения относно историята на Югоизточна Азия.

Австралийският археолог д-р Деймиън Еванс, откритията на чийто екип ще бъдат публикувани в сп. „Археологическа наука” в понеделник, ще обяви, че чрез най-модерната въздушна сканираща лазерна технология е разкрил множество градове на възраст между 900 и 1400 години под слоя на тропическите гори, някои от които съперничат на размера на Пном Пен, днешната столица на Камбоджа.

Ангкор Ват е един от най-важните археологически и религиозни монументи в света. Древният комплекс от храмове, водни резервоари и канали е бил най-големият прединдустриален метрополис в света през XII век.

Издяланите лица на Буда в храма „Байон“, безкрайните каменни фризове, барелефи и колонади са символ на Камбоджа и привличат милиони туристи всяка година.

Въпреки, че археологическите разкопки в комплекса имат повече от 100-годишна история, изследванияна на екипа на Деймиън Еванс на близки райони с гъста растителност са разкрили множество непознати до сега градове.

Новите археологически находки ще изиграят важна роля в по-доброто разбиране на причините, довели до неочакваното напускане на Ангкор Ват. Досегашната теория, че нападения от Сиам, древен Тайланд, са принудили кхмерите да изоставят столицата си, не се подкрепят от новите открития.

За повечето експерти тези открития поставят началото на нова страница в разбирането ни за грандиозните империи и столици на древния Изток.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене