БЛАГОЕВГРАДЧАНИН В СКАНДАЛНА СХЕМА!

Ексобщинският съветник Димитър Байкушев е обвинен, че е ползвал фалшиво медицинско удостоверение за здравословно състояние за придобиване на шофьорска книжка.

40-годишният благоевградчанин представил нужните документи за издаване на свидетелство за правоуправление на МПС пред системния оператор в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград Анна Качанска на 30 март 2015 г. и на 20 април получил книжката и контролния талон. Впоследствие в рамките на мащабна проверка в сектор КАТ се установило, че здравното удостоверение е менте, тъй като подписите на лекарите Георги Коюмджиев, Надежда Бъчварова, Величка Арабаджиева, Тони Даскалов и Васил Попов са подправени, а печатите неистински.

В хода на разследването се установи, че фалшификаторът е 51-годишният санитар Стойчо Асенов, на когото бяха повдигнати 3 обвинения – за самоволно съставяне на документи, които се изготвят от длъжностни лица, че е ползвал удостоверенията и че упражнявал професия и занаят, без да има правоспособност.

Хората, опрели до услугите му, също бяха обвинени – за съзнателно ползване на неистински частен документ. Сред тях се оказа и Димитър Байкушев, който е юрист и работи като такъв във фирмата на баща си Петър Байкушев – „Монолитстрой-ЧБ“ ООД. Отделно от това, Байкушев-младши се занимава и с партийна дейност, след като преди една година бе избран за зам. председател на СДС – Благоевград. Тъй като е неосъждан, той е освободен от наказателна отговорност, делото ще се гледа по чл.78а от НК и ако бъде признат за виновен, ще отнесе административно наказание глоба.

По този ред вървят делата срещу всички мераклии за книжки, ползвали фалшифицираните медицински удостоверения. Междувременно санитарят бе отстранен от работа със съдебно определение от 1 април на съдия Кристина Панкова, което влезе в сила, след като той не го обжалва. Съдийката измени и наложената от наблюдаващия прокурор парична гаранция от 1000 на 500 лв.

Както вестник „Струма” пръв информира, Стойчо Асенов бе закован, че изготвил неистински здравни удостоверения за времето от 28 юли 2014 г. до 4 май 2015 г. Санитарят съставял медицинските документи и от името на лекари специалисти – очен, УНГ, невролог, хирург и психиатър, като имитирал подписите и ги подпечатвал с действителни печати, до които имал достъп. След това ги давал на кандидат-шофьорите, които срещу определена сума си спестявали висенето пред лекарските кабинети.

При първоначално издаване на свидетелство за управление на МПС се изисквало и удостоверение за завършен курс за първична долекарска помощ от БЧК.

В Районна прокуратура – Благоевград бяха образувани над 60 досъдебни производства срещу различни лица, ползвали удостоверенията ментета. Вчера стана ясно, че санитарят вече е осъден за престъпната схема след споразумение с прокуратурата. Той се е признал за виновен по всички обвинения и му е наложено едно общо от 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок. Споразумението е одобрено от съдия Мирослава Йорданова и е влязло в сила.

Любопитното е, че независимо че има определение на съда за неговото отстраняване от 2 месеца, както и условна присъда, санитарят продължава да ходи на работа.

Управителят на Медицинския център д-р Тони Даскалов потвърди, че трудовият договор на санитаря не е прекратен и в момента бил в отпуск. „Аз не съм уведомен с официално решение за съдебните актове. Всичко, което научавам по случая, е от вашия вестник”, заяви д-р Тони Даскалов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене