Минка Капитанова презентира гърменските забележителности пред жени кметове от пет държави

Снимки: Личен архив

Заредена с много положителна енергия и приятни емоции, преживени през последните два дни, от община Гърмен си замина 20-членна делегация от участници в международния проект POWER. Петият по ред форум се проведе в Благоевград и Гърмен.

Управникът на община Гърмен Минка Капитанова бе домакин на петата среща по проекта в качеството й на жена кмет и представител на Сдружението на югозападните общини.

Община Гърмен се включи с домакинството си в събитията на проекта от 1 до 3 юни, като първият ден в зала „22 септември“ в Благоевград бяха направени презентации от гостенките от Испания, Италия, Македония, Хърватия и България.

Жените в управлението на общински и областни центрове от петте държави разгледаха с интерес НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, квартал „Вароша“ и други забележителности в Благоевград, а на следващия ден дамите кметове пристигнаха в Гърмен, където останаха очаровани и възхитени от всичко видяно.

На срещата им в заседателната зала на Общинския съвет, кметове от Ciudad Real – Испания, Polina – Италия, Labin – Хърватска, Тетово – Македония и Гърмен – България обмениха опит и като стари и добри приятели споделиха интересни примери и ситуации от ежедневието на управленския си живот.

Делегацията по проекта POWER, която бе гост на община Гърмен, върна визитата на кмета Минка Капитанова и остана удивена от минералните извори в курорта Огняново, красивото село Лещен, където всички се снимаха пред глинената къщичка шедьовър в туристическия бизнес, историческия и курортен център Ковачевица и стария тракийски град Никополис ад Нестум.

Дамите гостенки останаха силно впечатлени от местността „Градище“, а най-емоционалните моменти от посещението в Гърменско те запечатаха в неповторимата разходка с влакчето до хотелския комплекс „Терма Вита“ в Огняново, където бяха настанени и прекараха незабравими часове на веселие, първи уроци по български хора и песни и се насладиха на прекрасната българска кухня.

Проектът POWER е финансиран по програма „Европа за гражданите“ и се изпълнява в периода от 1 ноември 2014 до 31 октомври 2016 г. Общата стойност  е в размер на 150 000 евро. Досега са проведени вече пет срещи с представителите в него от съответните държави.

Според проекта, в Европа жените са по-слабо представени на ръководни позиции в резултат на политически и социални пречки, както и културни стереотипи, които все още ограничават равновесието между половете. Самият проект разглежда въпроса за равните възможности, като се започва от личностите и историите на жените кметове, които ръководят европейски градове.

В него е включена мрежа от градове, управлявани от жени кметове или заместник-кметове като пример за насърчаване на участието на жените в политическия и социален живот. Целта на проекта POWER е чрез техните истории и преживявания, жените кметовете да насърчат политическото участие и обсъждане на тези въпроси, които представляват пречка в днешния живот, например разликата в заплащането между половете, обезценяване на женските професии, съвместяването на семейния и професионалния живот и др.

Всички партньори в проекта участват чрез техните администрации, както и всички културни, научни, социални или институционални мрежи. Чрез организирането на местни събития (срещи, посещения, дискусии, семинари) ще бъде създадена кръгла маса между жените представители и гражданството, за да се отразят политическите и социални ситуации.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене