Матурите след 12-и клас ще бъдат в нов формат от септември – ще се провеждат на модули

Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева пред Дарик радио

Според Кунева форматът на държавния зрелостен изпит във вида, в който се провежда в момента, е натрупал достатъчно основания, за да бъде променен и още от поправителната сесия през месец септември той ще е различен.

„От следващата изпитна сесия форматът на изпита ще бъде различен, съответстващ на времето, в което живеем. Много по-различно от модулите, които се предлагат в момента и от невъзможността да се предотврати свободното напускане на изпитните зали по всяко време на изпита. Това е едно от нещата, които дават възможност за преписване“, посочи тя.

Министър Кунева заяви, че много внимателно са събирали и анализирали информацията, за да се вземе най-правилното решение. „През септември ще имаме различен формат на провеждането, вече на базата на натрупания опит. Един от начините е чрез невъзможност ученикът да излиза, докато не приключи съответният модул и след това да се върне към него“, каза тя.

Затова според министъра модулите са едно добро решение за матурите. „Това ни казват всички учители, специалисти и хора, които се занимават от години с провеждане на изпитите“, уточни Кунева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене