Пускат Кобрата да се бие на игрите в Рио

Боксовата звезда на България Кубрат Пулев може да се бие на олимпийските игри в Рио де Жанайро. На извънреден конгрес световната боксова централа АИБА разреши на професионалните боксьори да участват на олимпиадата. Решението бе взето с 88 гласа „за“ и само четири „против“. Засега не е ясно дали Пулев ще вмести игрите във вече предвидените си ангажименти. Възможно е обаче да се напъне, тъй като именно олимпийското отличие липсва в кариерата му.

Пулев е играл веднъж на олимпиада през 2008 г. в Пекин, когато бе победен още в първия кръг от колумбиеца Оскар Ривас. Тогава българинът пощуря от яд и дори напусна ринга, без да поздрави съперника си. След това не е имал възможност да се състезава на олимпийски игри, тъй като стана професионалист. До този момент само аматьори можеха да представят страните си на най-големия спортен форум, но ето че сега Кобрата и колегите му получиха зелена светлина да отидат в Рио.

Тъй като решението се взема два месеца преди форума обаче, повечето боксьори едва ли ще се възползват от възможността, тъй като вече имат начертани програми. Особено професионалисти от ранга на големите шампиони като Тайсън Фюри или Владимир Кличко. Но след боя, който Кобрата нанесе на Дерек Чисора в Хамбург, той няма уреден мач на професионалния ринг и това му дава възможност да помисли сериозно над възможността да играе на олимпиадата и да спечели медал в най-тежката категория. Преди нея обаче българинът трябва да участва в един от двата квалификационни турнира в Азербайджан или Венецуела през юни и юли. До момента България не е класирала нито един боксьор за игрите и Кобрата има шанс да е първият.

Даниел Асенов – Кукоревския Тайсън, също се пуска в последните квалификации.

Пулев обаче почти сигурно ще се откаже от Рио, ако си уреди бой с шампиона на световния боксов съвет Дионтей Уайлдър. Според боксовите спецове Кубрат е трети вариант за битка с него, след като Александър Поветкин бе сгащен с положителна допинг проба и срещата между двамата, предвидена за 21 май, пропадна.

Имаше опция Кубрат да стигне и до мач със страшилището Антъни Джошуа за световната титла във версия IBF. Новозеландският боксьор Джоузеф Паркър обаче го лиши от тази възможност, след като победи Карлос Такам в 12 рунда и се оказа претендент за пояса на Джошуа.

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене