Темата на деня в двора на ОД на МВР! Арестът на антимафиота Петър Кънев шокира колегите му в Благоевград : Не вярваме да е замесен с Марто Дебелия!

Арестът на антимафиота Петър Кънев вчера, шокира колегите му. Днес в двора на полицейската дирекция в Благоевград това е най-коментираната тема и никой не вярва, че Кънев е замесен в гнусната схема за протежиране на престъпната дейност на Мартин Дебелия, арестуван и уличен в търговия с жива плът при зрелищна акция вчера. Петър Кънев, който е зет на бившия икономически полицай Живомир Василев, работи в системата от 2005 година.

П. Кънев

Част от полицаите твърдят, че Кънев вероятно е станал жертва на някаква постановка, пресичайки нечии интереси в Благоевград. За самия него вчерашния му арест е бил абсолютен шок. Правени са обиски в къщите му, разстроено е семейството му, дори и да се окаже невинен сред края на разследването животът му е съсипан, твърдят ченгетата.

Кънев и кварталният полицай Стефан Филипов бяха арестувани, минути след като бе задържан Мартин Дебелия пред хотел „Рио“ До ареста се стигнало, след разработка на Вътрешна сигурност в ОД на МВР Благоевград. Официално бе съобщено, че Кънев е засичан със СРС-та да разговаря с едно от момичета, подало жалба срещу сексуалната експлоатация, на която е подложена от Мартин Филипов – Дебелия и да го притиска да оттегли жалбата си.

Разследването продължило повече от месец. Преди дни шефът на РЗБОП Симеон Симеонов, чиято съпруга преди време беше шеф на Вътрешна сигурност, излязъл в отпуск и оставил Петър Кънев да ръководи звеното. Дали Симеонов е знаел за разследването остава загадка, факт е, че Кънев се сгромоляса от временния пост на началник на БОП-Благоевград, което придава по голяма тежест на ареста му.

Задържането на Кънев шокира най-вече колегите му в звеното за борба с организираната престъпност, за чиято дейност отдавна не се чува нищо. Напоследък не сме попаднали на значима акция, реализирана от антимафиотите в Благоевград, арестът на колегата им допълнително нанесе петно върху благоевградската структура. МВР е на щрек около работата в РЗБОП Благоевград след срама, които им нанесе този арест.

За другия арестуван, полицай Филипов, изненадата бе по-малка, тъй като според колегите му винаги е бил съмнителен и отдавна давал някакви индикации за нелоялност към службата. В кабинета му вчера са открити лични карти, шофьорски книжки на хора, какво са правили личните документи там, проверява прокуратурата Вчера прокуратурата даде пространно изявления за случилото се вчера и обяви, че мярката за неотклонение на ченгетата ще се гледа най-рано в петък. Интересно е какво ще реши съда за двамата полицаи.

Припомняме, че около 11 часа вчера пред хотел „Рио“ бе арестуван показният сводник Марто Дебелия, за него е ясно, че от години се занимава с търговия с жива плът, затова и лежа в затвор във Франция. Какво ще е поведението на Марто Дебелия оттук нататък също е неясно, дали ще закопае допълнително полицаите с показанията си ще се види в хода на делото.

Случаят от вчера припомня ареста на полицаи от Гоце Делчев, отново попаднали в разследване на вътрешна сигурност по същата схема за притискане на жалбоподатели След уволнения и дела полицаите бяха оправдани.

П. Петрова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене