Момиче от ромската махала в Разлогс награда за журналистическо есе

Калин КАЛИНОВ
Момиче от ромския квартал в Разлог получи награда за своето есе на тема „Държавата, в която искам да живея”. Творбата на Ралица Василева е отличена сред 300 други творби на конкурса на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт.
Девойката расте в ромската махала на града, затова и не е изненада, че в есето си пише за живота на ромите. Описва мечтаната държава с прости думи.
„Моята държава е улиците да са перфектни, да няма такива дупки като тука”, разказва Ралица. „Най- важното всички да бъдем равностойни, просто да няма хора, които да са унижавани от другите, всички да се уважават и да живеем в мир и спокойствие”, допълва девойката.
До финала на конкурса стига благодарение на учителите си в гимназията.
За Ралица животът е постоянно писане. В своеобразния си електронен дневник описва всяка случка под формата на разказ, който те грабва и не спираш да четеш до края.
„Аз винаги пиша, ако не пиша …просто няма как да стане”, коментира Ралица.
Казва, че силните думи идват от сърцето и душата ѝ.
Мечтата на абитуриентката е да стане репортер. Вече прави и първите стъпки – в платформата на bTV “Аз, Репортерът”.
„Започнах да пиша и статии, които изпращах в „Аз, Репортерът“ и започнаха да се приемат така на шега… Това за мен стана една мечта, която искам да следвам занапред”, споделя момичето.
В разложката ромска махала всички познават Рали и разказват, че искат и техните деца да се изучат.
След пет години Ралица се вижда като успяла българка.
Днес ще отиде с връстниците на своя абитуриентски бал. Купила си е не много скъпа рокля, но вярва, че я очаква прекрасна вечер. А от утре продължава с преследването на мечтите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене