Богдан Боцев, зам.-кмет: Община Гоце Делчев е сравнително стабилна във финансово отношение

Богдан Боцев, заместник-кмет „Финансови дейности“ към община Гоце Делчев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин относно промените в Закона за публичните финанси и безлихвените заеми

Фокус: Парламентът прие на второ четене промените в Закона за публичните финанси, с които въведе правила за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини под формата на безлихвен заем от централния бюджет. Какво е Вашето мнение за тези безлихвени заеми?
Богдан Боцев: Моето мнение е, че има и положителни страни, които ще доведат до повишаване на финансовата стабилност на общините, но съответно има и някои слабости, които не са уточнени в Закона. Според мен една от положителните страни е, че по този начин се запълва една празнота относно процедурата по финансово оздравяване на общини, които са в затруднено финансово положение, а също така ще има и публичност и гласност на самата процедура, в резултат на която обществеността във всяка една община ще може да се запознае с проблемите й. Надявам се това наистина да доведе до по-голяма финансова стабилност и по-голяма отговорност от страна на ръководствата на общините. Проблемът според мен е свързан с начина на предоставяне на тези безлихвени заеми, когато общините са в такава процедура за финансово оздравяване и след това тези безлихвени заеми, които могат по преценка на министъра на финансите да преминават и в субсидия, с която да се изплатят. Според мен не са заложени някакви точни критерии, на които да отговарят общините, за да могат да получат тези заеми. Мисълта ми е, че по тази причина може да има някаква субективна преценка на които общини да се дадат такива заеми. Според мен би трябвало да има заложени по-конкретни изисквания в Закона. Въпреки всичко обаче мисля, че това са няколко правилни стъпки за оздравяване на финансовата стабилност на общините, които наистина не са в добро състояние.
Фокус: Община Гоце Делчев стабилна ли е финансово?
Богдан Боцев: Община Гоце Делчев е сравнително стабилна във финансово отношение. Имаме добра събираемост на собствените приходи. Задълженията, които имаме към доставчици и други институции са в рамките на закона, затова мисля че на този етап имаме една значителна финансова стабилност.
Фокус: Имате ли нужда Вие от такъв заем и за какво бихте използвали парите?
Богдан Боцев: На този етап от това, което имаме като анализ на цифрите мисля, че няма да имаме необходимост от такъв заем и дано да не се налага и за в бъдеще.
Натали СТЕФАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене