Екслидерът на БСП Д. Капитанов скочи срещу избора на съпартиеца си Ив. Митушев за ликвидатор на „Фарма Петра”, публично го прикани да разкрие „тежък криминален проблем”

ЧЕРВЕНАТА ВОЙНА В ПЕТРИЧ ПРОДЪЛЖАВА

Стара вътрешнопартийна вражда в БСП – Петрич намери проява на вчерашното заседание на Общинския съвет. Съветникът Димитър Капитанов, бивш председател на социалистите, се обяви против избора на Иван Митушев, с когото дълго време бяха в общинското ръководство на БСП, за ликвидатор на скандалноизвестната общинска фирма „Фарма Петра”. Още при обсъждането на проекта за дневен ред Капитанов предложи точката за избора на ликвидатор да отпадне по морални съображения, но съветниците не приеха предложението му.

При самото обсъждане по точката се изказа единствено Капитанов: „Изказвам не мое лично отношение, а обявявам решение на общинското ръководство на БСП. Ние няма да подкрепим кандидатурата на Митушев за ликвидатор на „Фарма Петра” по морални съображения. Преди около повече от една година неговото име и имена на членове на семейството му бяха замесени в тежък криминален проблем. Митушев е в залата, нека стане и каже какъв беше проблемът. Общинското ръководство на БСП се разграничава категорично от неговата кандидатура за ликвидатор”, каза Капитанов.

На въпрос какъв е бил криминалният проблем, за който той говори, Капитанов отказа да отговори. „Нека каже Митушев”, отклони въпроса той. Митушев не излезе на микрофона, но показа свидетелство за съдимост. То е издадено от Районен съд – Петрич на 25.02.2016 година. В него пише, че Митушев не е осъждан.

В крайна сметка 24 съветници гласуваха той да бъде назначен за ликвидатор на общинската фирма. Иван Митушев ще бъде ликвидатор за срок от 6 месеца след влизане в сила на решението на Общински съвет с възнаграждение от 2 минимални работни заплати. Митушев заема мястото на покойния ликвидатор на общинската фирма Митко Андреев.

По предложение на съветниците от ВМРО адвокат Стоян Божинов и Кирил Стойков Общинският съвет задължи кмета Димитър Бръчков да извърши пълна проверка на договора за продажба на сградата на комплекс „Авалон” отпреди около 8 години. Според адвокат Божинов общината трябва да извърши и проверка за незаконно строителство на територията на комплекса, и при установяване на незаконни постройки те да бъдат разрушени.

По предложение на заместник-кмета по икономическите въпроси съветниците гласуваха кметът Димитър Бръчков да представлява общината на общото събрание на смесеното дружество за сметосъбиране „Енвиронман – Тео България”. Според решението на съветниците той трябва да гласува за отчета на дружеството, а при разпределението на печалбата – за нейното разпределение според дяловото участие на общината и френската страна.

Съветникът от ВМРО Кирил Стойков прочете питане до общинския кмет разрешено ли е да има частен паркинг в центъра на града, на който се взима по 1 лев такса за паркиране, и кой, кога и на основата на какви документи е разрешил съществуването на такъв паркинг?

В отговор на питане от миналото заседание на Общински съвет, направено от Димитър Капитанов, за медицинското обслужване в някои отдалечени села кметът Бръчков отговори, че от месец март село Ново Кономлади се посещава от фелдшер, а във високите огражденски села фелдшери извършват прегледи по график.

МБАЛ „Рокфелер” кандидатства с проект по трансграничното сътрудничество с Гърция за мобилни звена за оказване на първична и спешна медицинска помощ и доставка на медикаменти в отдалечените села.

От своя страна, община Петрич също кандидатства по проект за диагностициране и наблюдение на хора в кризисно състояние в отдалечените села.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене