Рудник „Ораново“ се размина с глоба от 5000 лв. за рискови условия на труд

рудник Ораново 1Районният съд в Благоевград отмени глоба в размер на 5000 лева на рудник „Ораново“, наложена от Инспекцията по труда за неспазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд.рудник Ораново

Актът за административно нарушение е съставен на 16 август миналата година, точно месец след фаталния инцидент, при който загинаха четирима миньори.

При проверката е установено, че ръководството на рудника е допуснало прокарването на фаталната 64-а галерия да достигне 210 метра, вместо заложените в техническия паспорт 200 метра. Според трудовите инспектори това е застрашило живота и здравето на работниците.

В хода на делото е разпитан главният инженер на мината. Пред магистратите той обявил,  че разликата между заложените 200 и фактическите 210 метра била заради чупка на самия тунел, което удължило подземното трасе.

Така съдът отмени сакнкцията от 5000 лева поради липса на доказателства, че именно удължаването на галерията е изложило на риск живота и здравето на въглекопачите в рудника.

Решението може да бъде обжалвано в законоустановения срок.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене