ВИДЕО: С изключителна тържественост неврокопчани отпразнуваха Деня на славянската писменост

Традиционно, на този ден, не само трите средни и трите основни училища в Гоце Делчев празнуват. Празнува цялата общественост. И в шестте училища на града се проведоха ритуали по предаване и приемане на училищните знамена от випуск на випуск в присъствието на официални представители от местната управа, политици, Неврокопската митрополия, изтъкнати местни деятели на култура и просвещението.  „Пожелавам ви светли дни напред, като се моля Бог да ви дава винаги здраве и сили преди всичко, но едновременно със знанията които ще трупате и за напред да не забравяте, че преди всичко трябва да бъдете добродетелни хора“, каза в празничното си обръщение към абитуриентите, н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим.

С истински сълзи от смесени чувства – радостта от приключване на гимназиалното образование и тъга от раздялата, се сбогуваха абитуриентите със своите класни наставници от последните годни на средното образование.

Родители, приятели и близки, също изпълниха дворовете на гоцеделчевските училища, за да споделят празника на учениците. Не само като кмет на общината, но и като родител на абитуриентка, кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, присъства на тържеството в ПМГ „Яне Сандански“, който от името на родителите поздрави абитуриентите.

Грандиозното шествие, подготвено месеци преди събитието, в Гоце Делчев е традиция, която неврокопчани вече близо век спазват. С умиление, граждани и близки на учащите се споделят радостта на манифестиращите млади хора. Випускници, навършили кръгли годишнини в различните училища, също се включиха в шествието, което приключи на пл. „Македония“ където продължи официалната част на празненството.

„Нека знанието, което придобиваме, да бъде съчетано и с тази духовна светлина, която е всъщност нашата добродетелност, за да може то да ни ползва не само лично, не егоистично, но да служим с него и на своите ближни“, каза в тържественото си обръщение кум гражданите, н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим.

Да поздравят своите съседи с големия български празник, гости на Гоце Делчев бяха и представители на местната власт от гръцките градове Драма и Кавала.

За постигнати високи резултати в образованието, за отличен успех, за принос в издигане авторитета на общината на национално и международно ниво, специални грамоти, плакети и отличия, кметът Владимир Москов връчи на заслужилите директори, учители и ученици. Градоначалникът обяви и скорошното решение на Общинския съвет за присъждане посмъртно званието „Почетен гражданин на Гоце Делчев“ на Зафир Кънчев. Кънчев е именит фолклорист, изследовател и етнограф. Той е човекът, който създаде първия по рода си в България самодеен фолклорен ансамбъл, който наскоро отпразнува своите 70 години от създаването му. Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци прослави неврокопския фолклор и българската култура почти във всички континенти на света. Знакът за почетен гражданин на Гоце Делчев бе връчен на дъщерята на Зафир Кънчев, Бистра Найкова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене