Десет младежи бяха отличени в конкурса за есе на ДБГ – Благоевград

Десет младежи бяха отличени в конкурса за есе „Образование и гражданска активност- ключ към успеха на България“, организиран от ДБГ – Благоевград по повод Празника на българската писменост и култура на празнична церемония в музея в Благоевград на 19 май.
Илиян Лазаров от СОУИЧЕ – Благоевград и Виктория Апостолова от ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ взеха първото място в групата до 18 години. Наградата при студентите взе Петя Субева от ЮЗУ „Неогит Рилски“. Бяха отличени още седем младежи от групата на по-малките участници – ученици от село Крупник и градовете Разлог, Петрич, Кресна и Гоце Делчев.
„Организираме тази инициатива, за да възпитаваме у младите хора стремеж към просвета. Това е отлична възможност учениците и студентите да споделят свои виждания за значението и ролята на образованието и гражданската активност като основен двигател на човешкия прогрес за стимулиране на развитието на България”, започна приветствието си към младите участници Анна Бистичка, заместник-областен управител и областен координатор на ДБГ – Благоевград.
Елка Апостолова, общински председател на ДБГ – Благоевград, подчерта, че есетата са много искрени, някои от тях критични, други тъжни или оптимистични, но във всички личи гордостта от българската история и култура, амбицията за личен успех, желание промяна на България, както и разбирането, че промяната започва от всеки от нас. А образованието и активната гражданска позиция са пътят за промяна на Българи , както и за нейното достойно място в Европа.
Участниците получиха грамоти и парични награди, които бяха връчени от Ивайло Златанов – началник на Регионален инспекторат – Благоевград, Анна Бистричка и Елка Апостолова.
Гости на събитието бяха общински председатели на ДБГ от област Благоевград, както и общински съветници от РБ в ОбС – Благоевград.
Участие в конкурса взеха 23 младежи от 6 общини от Благоевградска област – Благоевград, Симитли, Кресна, Петрич, Гоце Делчев и Разлог. Творбите бяха оценени от 5 членно жури в състав: Любима Димитрова – Експерт по БЕЛ в Регионален инспекторат – Благоевград, Красимира Кацарска – преподавател по БЕЛ В ЕГ „Академик Людмил Стоянов“, Бетина Апостолова – журналист, Анна Бистричка – зам.-областен управител на област Благоевград и Елка Апостолова – общински председател на ДБГ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене