8 младежи от Пиринско станаха част от събитието на Демир баба теке

Уважаема редакция, казвам се Джемиле Стамболиева и съм от с. Абланица, община Хаджидимово. Моля да ми дадете трибуна в уважаваната от мен медия „ИНФОМРЕЖА”, за да разкажа за едно вълнуващо пътуване и преживяване на 8 младежи от МДПС от област Благоевград, които за първи път участвахме в традиционния митинг-събор в местността Демир баба теке, която се намира в община Исперих, а събитието се провежда всяка година по случай годишнината от мирните протести през 1989 г. в памет на жертвите на така наречения „Възродителен процес“.

Джемиле Стамболиева

Най-напред обаче искам да успокоя близките и приятелите на всички ни, които пътувахме за събитието в Исперих, като им заявя най-отговорно, че не сме катастрофирали по пътя, че всички сме живи, здрави и щастливи от преживяното. Обяснявам това заради спекулациите. А всъщност се случи нещо друго – нищожен и дори смехотворен инцидент, тъй като по пътя за Исперих се изгубихме. Благодарение на наши приятели кметове и народни представители, които ни упътиха по телефона, всичко мина добре, с изключение на това, че изпуснахме част от подготвената за младите гости на събитието дискотека.

Пиша тези редове с особена гордост, че можах да присъствам на това събитие. Ходих там преди 6 години, но тогава не успях да се добера до гроба на Демир Баба теке. Признавам, че тогава не бях подготвена, не знаех къде отивам и какво мога да видя и науча, но тази година успях.

Пътувахме в микробуса с областния председател на МДПС Ибраим Заиденов, заместник-кмета на Сатовча Нафие Бошнакова, секретаря Радослав Кръстев, общински съветник от Гърмен, Хамид Юсниев, председателя на МДПС в община Хаджидимово и още трима експерти от Белица.

Направихме си дори карта със забележителностите, които можем да видим по пътя, а самото ни пътуване беше много приятно и емоционално. Чрез вашата медия искам да изкажа голямата си благодарност на младежкия ни председател и евродепутат Илхан Кючюк, на кмета на Белица Радослав Ревански и, разбира се, на нашия областен лидер Ибраим Заиденов, заради които това наше пътуване стана реалност.

През цялото пътуване Ради Ревански и Илхан Кючюк ни звъняха, за да се уверят, че всичко е наред. Въпреки че пристигнахме малко късно в хотела заради объркването на пътя, все пак се включихме в дискотеката. Нямаше проблем и за момичетата с токчета, сред който бях и аз, какъвто проблем ни измислиха и разпространиха недоброжелатели заради това, че сме объркали пътя и дори създадоха нелепа легенда.

Лично лидерът на ДПС Мустафа Карадайь чакаше вечерта пристигането на групата ни в дискотеката, за да ни приветства с добре дошли. Заради закъснението ни всички наистина се бяха притеснили, но после дълго се смяхме за случката ни.

В продължение на 27 години депесарите се събират на това свещенно за мюсюлмани и християни място. На митинг-събора преживяхме незабравими моменти с подготвения от домакините невероятен спектакъл и със страхотните изпълнения на групата от Разград, които пяха на български и турски и, пеейки, ни ризказваха историята на Демир Баба теке.

Политическото присъствие на митинг-събора бе също много внушително, почти цялата парламентарна група и националното ръководство на ДПС начело с лидера Мустафа Карадайъ, заместник-председателя на Народното събрание доц. Алиосман Имамов, евродепутати, областни управители, кметове, основатели и членове на ДПС от цялата страна.

„От тук, където се обединяват сърцата и душите ни, за да ни дадат онази енергия да се борим за правата и свободите, за достойнството, и за демокрацията в нашата Родина, заявяваме: „Нашата любов е по-силна от вашата омраза. И нищо не може да ни победи. Вашата омраза не може да победи нашата любов!”. Тези думи изрече пред множеството хора Мустафа Карадайъ и вярвам, че не само аз, но и всички присъстващи ще ги помним винаги.

С уважение: Джемиле Стамболиева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене