ТРЕВОЖЕН ДОКЛАД! Опасност в Югозапада – вирусът Зика ни удря не само по море, идва и по долината на Струма

Опасният вирус зика, който с пренася чрез ухапване от комари, е на прага ни. За това алармира нов доклад на Световната здравна организация, цитиран от „Телеграф“. България е сред страните с най-висок риск от пламване на заразата.

По скалата на СЗО, която измерва опасността в цифри от 0 до 10, страната ни е с оценка 7,93. За сравнение на първо място в списъка е Франция с 8,13. Най-застрашени са зоните по черноморските брегове, макар че в доклада се посочва, че със затопляне на времето в риск ще бъде цяла Европа.

Причината за тази заплаха, е че в 18 държави има комари от вида, който е приносител на вируса. Рискът се изчислява на базата и на фактори като климат, въздушни и морски транспортни връзки, урбанизация, гъстота на населението, наличието в миналото на епидемии на други болести, предавани чрез насекоми или животни.

‘В този смисъл това не е нещо ново, тъй като ние знаем за наличието на тези комари. Рискът е правопропорционален на географското положение – колкото по на юг е и колкото по-високи са температурите, толкова по-голям е шансът преносителите да се развиват. Не знам защо е посочено само черноморската зона, тъй като на практика ние имаме такива зони и по долините на Струма и на Марица, така че е малко условно точно кой район е под риск и кой не, защото всички са рискови“, коментира д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене