Стоичков остава без паметник. Грозна драма точно преди юбилея на Каматa

Най-успелият български футболист за всички времена Христо Стоичков скоро няма да има паметник!

Това призна с тъжен глас авторът на проекта, скулпторът Костадин Ненов.
Идеята е на фен клуба на ЦСКА в Козлодуй и бе лансирана в началото на годината, когато Камата обяви, че ще прави бенефиса „50 години №8“ на 20 май. Проектът предвиждаше двуметровата фигура на носителя на „Златна топка“ за 1994 година да бъде поставен в градинката с фонтана пред стадион „Българска армия“ и да бъде открит часове преди шоуто за половинвековния юбилей на бившия голаджия. Пред статуята трябваше да се снима и самият Диего Марадона, както и другите гости, очаквани за спектакъла в петък.
Уви, нещата пропаднаха!

христо стоичков 1

Така би изглеждала скулптората на Христо Стоичков според Костадин Ненов

Засега всичко около бронзовата фигура на родения в пловдивското село Ясно поле Модерен ляв остават в сферата на добрите намерения.
„Събрани са досега едва 1/4 от необходимите 16 000 лева“, призна скулпторът Костадин Ненов. Самият той преди малко повече от месец показа проекта си на „Българска армия“ и обеща, че ако всичко е наред, той ще изработи статуята в определения срок.
„Не е въпросът само в парите обаче – обяснява творецът. – Да, трябват средства за материали, които не са малко, а събраните до момента не стигат дори за това. Бих се съгласил да изчакам с хонорара си, все пак става дума да Стоичков, но има и други разходи.“
Според Ненов другият главен проблем е в това, че никой не се е постарал да ускори процедурите по получаване на разрешение от Столичната община за поставянето на металната фигура.

„Все още няма, а и най-вероятно скоро няма да има, съгласие от общината за поставянето на паметника. Там си има строги процедури по лицензирането на мястото и всичко, правят се инспекции. Трябва и фигурата да е готова, за да мине и комисия, която да одобри дали е естетически издържана, мястото дали е подходящо и още ред други изисквания трябва да бъдат изпълнени. От ЦСКА обещаха, че ще съдействат процедурите да бъдат ускорени, но явно никой не си е направил труда. Може би имат по-належащи задачи, предвид случващото се в клуба, не знам“, коментира още ваятелят.
Ненов все пак е оптимист, че в скоро време фигурата на Христо Стоичков може и да грейне пред сектор „А“ на стадиона в Борисовата градина, пише България днес.
„Не съм спрял да работя по проекта. Комисия ще види какво съм сътворил и ще направи оценка. Ако имат забележки, съм готов да направя поправките. От моя страна няма проблем за нищо. Стига нещата да потръгнат, да се получат разрешителните и да се събере поне по-голямата част от нужната сума“, завършва скулпторът.
От клуба по време на представянето на творбата обещаха, че ще съдействат от Столичната община да подпечатат необходимите документи. Тогавашният изпълнителен директор Александър Тодоров обеща също, че от клуба ще додадат парите, които не стигат за начинанието. А самото то се финансира с дарения от фенове, сред които обещаха да са и известни привърженици на „армейците“ с финансови възможности. За повече от месец обаче така и не бяха събрани повече от 4000 лева, които имаше в сметката тогава.
Статуята представлява моментът, в който Стоичков се радва след гола си срещу Германия на 1/4-финала на световното първенство в САЩ. Тогава Камата разпери ръцете си встрани и погледна с благодарност към небето. Позата е култова за българския футбол, но не е особено подходяща за паметник, обясни Ненов. Затова авторът на статуята призна, че е „навел“ главата на Ицо, за да може наблюдателите да виждат лицето, както изисква законът на скулптурата. Самият субект сам си бил избрал именно тази фигура, а не предпочетената от автора поза при изпълнение на фаул с изпънат крак и наведена глава

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене