Мина Ораново: Собствениците се менят – мината продължава да сее трагедии!

Симеон ВАЛЕНТИНОВ

9 загинали за 9 години – това показва статистиката за черната хроника за инци­дентите с трагичен край в рудник „Ораново“ край Сими­тли. Миналта нощ срутване в нова галерия прати двама миньори в болница.

През март 2007 година взрив на газ гризу помете десетки миньори в рудника, двама издъхнаха от изгаря­нията си в „Пирогов”.

1387642344_1През октомври същата година свличане на кална маса погребва други двама работници.

На 16 юли 2013 г. Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Мла­денов загинаха от задушва­не след срутване на скали и кал в мината. Телата на Стойнев и Младенов бяха открити в деня на драмата, а 18 дни по-късно бяха наме­рени и телата на другите два­ма затрупани миньори.

Шлосерът Асен Грънчаров от Благоевград почина от инфаркт на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха ко­легите му. Оказа се, че няма виновни за трагедията.

Миналата година прокура­турата прекрати наказател­ното производство за смър­тта на миньорите през 2013 година. Обвинението излезе със заключение, че няма данни за извършено престъ­пление, не може да се търси наказателна отговорност от ръководството на рудника и обяви, че причина за траге­дията е природно бедствие.

Почти три години по-късно ситуацията в мина „Пирин Ораново“ не се е промени­ла. Рудникът продължава да работи. Миньори призна­ха, че получават редовно заплатите си, средното възнаграждение е 500-600 лева.

Наследниците на заги­налите четирима миньори осъдиха рудника за над 1 милион лева обезщетение, но все още си чакат пари­те.

След трагедията през юли 2013 година са из­вършени сложни маневри по прехвърляне на дру­жествени дялове, веро­ятно с цел да не се изплати огромното обезщетение на наследниците на загиналите работници.

vyglishta-mina-minyori-getty_268b969217-608x320Справката в Търговския регистър показва, че до края на 2014 година едноличен собственик на „Пирин Орано­во“ е „Балкан МК“ ЕООД, чий­то собственик е пернишкият бизнесмен Красимир Михай­лов. Управител на друже­ството е Валери Манов.

На 15 януари 2015 година е направена първата про­мяна. Управител на друже­ството „Балкан МК“ЕООД става Димитър Ванков. На 23 април 2015 година има прехвърляне на дружествен дял. Пернишкото дружество „Балкан МК“ е прехвърлено на „Ораново“ АД, като упра­вител остава Димитър Ван­ков. Справката в търговския регистър сочи, че към тази дата в новото дружество ра­ботят 318 лица, които са со­циално и здравно осигурени. Търговското състояние от 1.03.2016 година се проме­ня – „Ораново“ АД вече има нови управляващи – освен управителя Димитър Ван­ков в Съвета на директорите влизат Станислав Тасев, за когото се знае, че е племен­ник на Красимир Михайлов, и Димитър Асенов Бачев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене