Минно-геоложката камара призова миньорите от „Ораново“ да не изпълняват заповеди, които носят риск за здравето

„Pаботниците и служителите, които работят в мина „Ораново“, да не изпълняват нареждания и заповеди, които са в разрез с установените норми и правилници и които застрашават здравето и живота им. Това лично послание до работещите миньори разпространи чрез медиите изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара инж. Иван Андреев.

Той призова миньорите да изискват от собственика на мината да осигури подходящите условия за работа, както и да възпрат всеки работник или служител, който, воден от страх от уволнение или други причини, настоява да извършва задълженията си с риск за неговия живот.

Андреев призова и ръководството на рудника да преразгледа своите бизнес-планове с оглед осигуряване на достатъчно инвестиции, нужни за гарантиране здравето и безопасността на миньорите.

Според него мерките трябва да включват и обучения по безопасност с практическа насоченост на всеки един от работещите в рудниците, строг контрол за спазване на правилата за безопасност и отстраняване на нарушенията, координация с Минно-спасителна служба Бобов дол и включването й в Плана за действия при аварии на предприятието.

„Държавната администрация категорично да покаже, че живота и здравето на гражданите стоят по-високо от всякакъв интерес. Ако собственикът продължава да действа неадекватно, да поеме отговорността и да затвори рудника. Да предприеме незабавни действия за приемане на чакащите актуализация правилници за безопасна работа и Минно-спасителните служби. Да осигури необходимите структури и работещи инструменти за контрол, така че максимално да се повиши нивото на безопасност“, казва специалистът Андреев.

„Докога ще търпим трудови злополуки, при които загиват миньори или осакатяват“, попита реторично той.

Поводът за обръщението на Андреев е поредната злополука в рудника, при която двама миньори бяха ранени от срутване. Все още официалните причини за инцидента не са обявени от разследващите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене