Отборът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ с отлично представяне в международно състезание по Право на Европейския съюз

Студенти на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград се представиха отлично в международно състезание по Право на Европейския съюз, което се проведе в Братислава (Словакия). Студентите от Правно-историческия факултет показаха завидни знания в областта на правото на ЕС, проявиха добри ораторски умения и изпревариха състезателите от университетите на Братислава, Тбилиси, Истанбул и Вилнюс, които са с дългогодишна практика в такива форуми.

Отборът, с който ЮЗУ „Неофит Рилски“ взе участие за първи път в най-престижното международно състезание по Право на Европейския съюз за страни от Централна и Източна Европа и постигна огромен успех,  бе съставен от едни от най-дейните и будни студенти на Правно-историческия факултет – Галина Гълъбова Писарска (IV курс, Право), Теодора Живкова Георгиева (IV курс, Право), Калин Руменов Димитров (V курс, Право) и Габриела Георгиева Гарова (Право). Участниците бяха тренирани от Биляна Манова и Донка Стойчева, миналогодишни участници в състезанието, които успяха да предадат своя ценен опит и знания. Студентите се класираха на престижното девето място от общо 18 отбора, представители на 12 европейски държави, като 3 точки ги разделиха от класиране на финалния кръг. Петокурсникът от специалност Право Калин Димитров успя да извоюва и спечели специално ораторско отличие.

Студентите бяха похвалени лично от организатора на състезанието Денис Ашмор. Те имаха възможността да пледират пред най-известния и уважаван генерален адвокат на Съда на ЕС – Елеонор Шарпстън. Възпитаниците на Правно-историческия факултет определиха това като уникална възможност, която за мнозинството доайени в юридическата професия, все още е неосъществена. Отборът описва шанса за неформален контакт с едни от най-видните юристи в Европа като безценен, а високата оценка като чест, но и задължение за бъдещо достойно представяне и в други международни форуми.

Участниците от отбора са признателни за качествената подготовка, която са получили по време на своето обучение в Университета. Дълбочината на юридическите познания на възпитаниците на Югозападния университет е причина отборът да изпревари редица европейски университети, участващи в състезанието. Голяма заслуга за отличното представяне има и ръководството на Правно-историческия факултет в лицето на зам.-декана доц. д.р Николай Марин.

Състезанието – Central and Eastern Europe Moot Court Competition (CEEMC) се провежда за поредна 22-ра година под егидата на Съда на Европейския съюз и Университета Кеймбридж. Надпреварата представлява разиграване на модел на преюдициално запитване, в което отборите защитават позицията на ищец, респективно ответник. Самото състезание се осъществява на два етапа – предаване на писмена защита и представяне на устни пледоарии пред съдии, професионалисти в областта на правото на ЕС. Състезанието се провежда на английски език. Сред съдийския състав се отличават: Генералните адвокати на Великобритания и Чехия – Елеонор Шарпстън и Микал Бобек, както и редица други изтъкнати имена в полето на правото на Европейския съюз.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене