Къде в Симитлийско иманярите търсят съкровище

Симитлийското село Брестово е мишена на родни иманяри. Търсачите на съкровища изминават 20-те километра по стръмния път, за да ровят за антики и злато. Тук намират доста ценни предмети, твърдят местните хора.

Жителите на селището в последните години често намират разкопани дори нивите си, в които отглеждат различна земеделска продукция, пише „Стандарт“.

„Доста често хората дават сигнали по телефона, че са забелязали луксозни джипове в района. От Гранична полиция ни помагат в борбата с иманярите, но не можем да ги спрем. Целта ни е поне да спасим имотите на стопаните“, разказва кметският наместник на Брестово и съседното село Сухострел Живко Стаменов.

През 2003 г. Брестово стана известно в цялата страна като нашенския Клондайк. Тогава фирма за геоложки проучвания и сондажи бе готова до инвестира 270 000 долара, за да търси в района злато на площ от 198 кв. километра. Но така и не се стигна до проучване на района.

„Намират най-често ценни монети, както и други артефакти. За злато не съм чувал да са намирали. Но иманяри са признавали, че Брестово е най-богатото на находки селище в страната. Има камък край Коматинските скали, в който е издълбан кръст. Там е имало оброчище. Районът наоколо е изровен от търсачи на имане“, твърди кметският управник.

Иманярите вярват, че в Коматинските скали, които на места се извисяват над 100 метра, има жълтици, заровени от хайдути и войводи. Проблемът е, че те копаят и в тях. А там идват много наши и чужди туристи. Трябва да се предприемат мерки за опазването на този природен феномен“, категоричен е Живко Стаменов.

За Коматинските скали има изготвен проект от община Симитли. С реализирането му районът ще се превърне в туристическа атракция. Идеално място е за отдих, разходки, планинарство и за вдигане на адреналина. Опитни катерачи посещават скалния масив „Коматиница“. Много фотографи пък снимат забележителни пейзажи и от двете страни на българо-македонската граница.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене