Владимир Елезов, председател на АБВ – Благоевград: Когато участваме във властта, участваме всички, когато излизаме, излизаме всички

Владимир Елезов, председател на политическа партия АБВ – Благоевград в интервю за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Фокус: Г-н Елезов, какво се случи тази седмица и защо ПП АБВ напусна управляващата коалиция?

Владимир Елезов: Изкараха по медиите хиляди причини, сред които някои са верни. Решението е на Националния съвет на АБВ. То ще бъде утвърдено на Националната конференция в неделя в НДК. Натрупано през тази година и половина управление беше една липса на комуникация, едни грешни политики в абсолютно всички сфери, с изключение на социалната, където нашият министър Ивайло Калфин се справи перфектно и се надяваме наследникът му да довърши започнатото от него. Знаете, че социалната реформа беше единствената, която мина и то в диалог с всички страни. Тя беше национално приета. Искам да подчертая, че нашето напускане няма нищо общо с провелият се конгрес на БСП и избора на ново ръководство. Просто и нашият национален форум е в неделя и така се получи, че са близки във времето. Наистина многото грешни политики, многото работа на парче, липсата на развитие в много от секторите, вкарване в последния момент, без дори да се съобрази с партньорите, на 200 текста от Изборния кодекс да бъдат гласувани и решени за 12 часа, назначенията в СЕМ, тъй като знаете колко време се бави номинацията на г-жа Попова са само част от причините ни да напуснемНе мога да кажа само една, тъй като те са комплексни и НС на нашата партия прецени, че няма място в това управление, както и че не може да носи отговорност за провала на това правителство в много от секторите.

Фокус: И все пак с оглед запазването на стабилността на страната, не беше ли по-разумно да се търси някакъв диалог и с ГЕРБ, и с Реформаторския блок, и с Патриотичния фронт, вместо АБВ да излиза от властта и то точно в един момент, в който както и Вие казахте доста се говори именно защото наистина съвпада с Конгреса на БСП?

Владимир Елезов: Какво значи стабилност на страната? Стабилност на правителството е нещо различно от стабилност на страната. Ние не мислим, че страната е стабилна, а мислим, че правителството иска да си стабилизира неговите позиции. Кое й е стабилното на страната? Непрекъснатите издънки на министрите от РБ ли? Проблемите в образованието ли? Демографската криза ли? Кое й е стабилно на страната? Икономиката ли? Мисля, че ние показахме как се излиза от правителството – английски тип излизане – с всичките си кадри и цялата си отговорност. Ние не сме Реформаторския блок да заявяваме едно лицемерно излизане от правителството, а да останем на ръководни постове. Ние отказваме да носим отговорността за провалите на това правителство, а те сега вече да си мислят как ще го стабилизират. Аз мисля, че страната изобщо не е стабилна.
Фокус: В такъв случай какво следва оттук нататък? Евентуално според Вас и според АБВ респективно, предсрочните избори ли са варианта страната да се стабилизира? И ако има такива избори, АБВ би ли успяла да събере достатъчно подкрепа, така че да влезе в управлението и да има доста сериозен глас?

Владимир Елезов: Първо според мен на хоризонта вече се задават предсрочни избори. АБВ излиза в конструктивна опозиция, а не безпринципна, както някои други. Ще подкрепят в парламента всички разумни решения и ще се противопоставят на неразумните. Относно това дали имаме сили да влезем в парламента и управлението, аз съм уверен, че
АБВ има огромен потенциал и перспектива за увеличаване на подкрепата с политиките и действията, които водим през последните години и всъщност от самото ни създаване. За коалиции и т.н. не мога да се ангажирам, тъй като това е решение на Националната конференция и НС.
Фокус: А тъй като се задават и президентски избори от АБВ имате ли вече идея как да участва на тях и ще се търси ли коалиция?

Владимир Елезов: Политическа партия АБВ е първата която зададе тон за предстоящите президентски избори – да се търси личност, която да бъде национално възприета и подкрепена. За съжаление, за сега само ние сме партията която търси такава личност. Не мога да се ангажирам с това как ще участваме на изборите, но АБВ има достатъчно силни фигури, които биха били подходящи за позицията президент на България.
Фокус: Тъй като в началото на нашия разговор споменахте постиженията на министър Калфин, то не смятате ли, че по-добрият вариант беше той да остане на поста си, за да довърши започнатото?

Владимир Елезов: Съжалявам, че трябва да се повторя, но ние не сме Реформаторския блок, ние сме АБВ и когато участваме във властта, участваме всички, когато излизаме, излизаме всички. Наистина министър Калфин направи много и се надяваме, че наследникът му ще продължи това което той започна. Ако не го продължи, то това ще бъде много жалко за България.
Фокус: За финал на нашия разговор, в неделя ПП АБВ има конгрес и в тази връзка какви са основните моменти, които ще бъдат засегнати?

Владимир Елезов: На националната конференция на партията очаквам делегатите да подкрепят решението на Националния съвет за излизане от правителството. Мога да се ангажирам само с това, че делегатите от Благоевград напълно ще подкрепим това решение, за колегите незнам, но предполагам, че и те са на същото мнение. Ще се обсъдят и президентските избори, областните структури, ще се избира нов национален съвет и ново ръководство на партията.
Ливия НИНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене