Комедията „Прелестите на изневярата” на сцената на ДТ „Никола Вапцаров” Благоевград

театър

На 14.03.2014г. /петък/ от 19:00 часа СТ „Ал. Константинов” София гостува на благоевградска сцена с комедията на Валентин Красногоров – „Прелестите на изневярата”.

            „Прелестите на изневярата” е разказ за постоянният стремеж  на човека да преодолява самотата, подчертаването на абсурда и недоразуменията, които правят от живота ни поредица от вицове.

Режисьор на постановката е Йосиф Сърчаджиев, който умело изправя публиката пред въпроса: „ Обичаме или просто панически искаме да не сме самотни, обичат ли ни или просто партньорът ни няма друг избор?”

„Ако искате да се посмеете с нас, ако искате да се усмихнем над нерешимите си емоционални усложнения, ако искате да надмогнете привидната непреодолимост на своите проблеми – това е вашият спектакъл.

Знаем, че темата за изневярата е третирана чрез всички жанрове в историята на драматургията – от древногръцките трагедии до съвременната сатирата и фарса.
Тя категорично е застъпена и в Библията чрез една от десетте Божи заповеди: „Не прелюбодействай!”.
Нашият автор, обаче, не си служи нито със законите на драмата или трагедията, нито с острието на сатирата, нито с подигравката и кикота на фарса. Не си служи в чист вид, но на много места е мацнал с четката и от драмата, и от сатирата, и от фарса. И въпреки това, той гледа на героите си с разбиране, обич и умиление, без да им спестява неудобните ситуации, конфузните състояния или жалките реакции.
Общото заглавие, под което представяме четирите пиеси, мислено е поставено в кавички от автора. „Прелестите на изневярата” съвсем не са чак толкова прелестни. Стремежът на човека към разнообразие, любов, страст или щастие чрез изневяра е съпътствано от неудобства, терзания, страхове, подлост и лъжи и в крайна сметка остава непълноценен, недоизживян и някак недостоен. „Това е положението”, сякаш ни казва авторът. „Такива сме от Адам и Ева до нас самите. Не сме ангели, слаби сме, страстите са по-силни. Нека се погледнем чрез героите на пиесата и да се примирим със себе си.””

Йосиф Сърчаджиев

 

Превод – Добринка Стефанова

Постановка – Йосиф Сърчаджиев
Сценография – Елена Делева
Композитор – Мартин Каров
Хореография – Ана Митева

Участват: Стефан Щерев – Чечо, Силвана Пишимарова, Жанет Иванова, Пламен Великов, Ана Вълчанова, Димитър Живков, Йорданка Стефанова, Полин Лалова, Явор Борисов, Мартин Каров, Кирил Бояджиев, Константин Икономов

Билети на касата на театъра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене