Свържете се с нас

Култура

Джипси Кингс, Заз и Francofolies – само част от изненадите в „Пролетен фестивал 2016“ в Благоевград

Публикувано

на

Джипси Кингс – оригиналът, Заз, „Francofolies. Blagoevgrad”,  Годишните музикални награди на БГ радио, Мариус Куркински, Нешка Робева са само част от изненадите в „Пролетен фестивал 2016” на Община Благоевград. На пресконференция днес заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова представи програмата, която ще могат да видят благоевградчани и гости на града от май до юни месец. Първото събитие е „Литера Експо”- панаир на книгата, който започва утре от 17.00 часа.

„За трета поредна година правим „Литера Експо”, като тази година то ще бъде на площад „Георги Измирлиев”, тъй като миналата година площад „Македония” ни беше малък, а интересът беше голям. За първи път се организира кампания за събиране на готварски рецепти от Благоевградския край за издаването на сборник. Това ще помогне за промотирането на Благоевград като туристически център. Отдавна има идея за издаването на такива рецепти и ресторанти, в които да се предлагат основни благоевградски ястия и сме сигурни , че жителите на Благоевград ще имат желанието да споделят своите рецепти”, каза Христина Шопова.

Тя допълни, че всички събития са насочени към гражданите и гостите на Благоевград и изрази надежда те да се включат активно в тях, както и участие да вземат всички институции на територията на община Благоевград.

Тази година „Литера Експо” включва 14 издателства, които ще подредят своят набор от най-нови книги в 6 шатри на площад „Георги Измирлиев”. Организаторите на литературното пътуване са подготвили и събития като „Ден на библиотекаря”, „Ден на ученика”, „Ден на семейството”, които са насочени към определени групи, които да проявят интерес към книгата и да обогатят личната си библиотека.

Своите най-нови книги ще представят шест гостуващи автори – Весела Люцканова, Людмил Станев, Иван Димитров, Людмила Андровска, Тодор Пейчев и Васил Стефанов – Слона.

„През годините Община Благоевград „отглежда” много внимателно своята аудитория и публика като се стремим да създаваме събития за всеки. Срещаме добър отзвук от хората, които посещават нашите събития и това ни мотивира да ставаме по-добри в тяхното организиране”, каза зам.-кметът Христина Шопова и представи други основни моменти от „Пролетен фестивал 2016”.

За четвърта поредна година Благоевград ще стане театрална сцена благодарение на Международния фестивал – „Тара-ра-бумбия – Територия за млад театър”. Отново единствено Благоевград ще предостави сцена на независимите млади артисти.

„Тези млади хора иначе нямат поле за изява и нямат сцена, така беше създаден „Тара-ра-бумбия” като територия за млад театър, на която да се срещнат и класическото и новото”, допълни зам.- кметът Шопова. Театралните представления, които жителите и гостите на областния център на Пиринско ще могат да гледат от 11 до 21 май, са предимно носители на наградите „Аскер” и „Икар”.

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности не скри удовлетворението си от факта, че фестивалът „Тара-ра-бумбия” ще бъде открит от Националната опера и балет на 11 май от 19,00 часа с „Българска токата”. Това е един уникален разказ чрез танц за историята на България и нейната красота.

Новото във фестивала тази година са модулите – танцов театър, който включва „Българска токата”, „Zen play” и „Songs from my shows”  на Иво Димчев и „Artist”. Модулът „Памет”  ще бъдат представени два филма- „Homo ludens” филм за Димитър Гочев, „40 ° по Азарян”- филм на Лилия Арабаджиева и разбира се „Някои посети душата ми” по адаптация на Мариус Куркински. Закриването на фестивала ще бъде поставен от Народен театър „Иван Вазов” със „Синята птица” на режисьора Мариус Куркински.

Със закриването на „Тара-ра-бумбия” плавно се преминава в „Нощ на музеите, галериите и театрите” на 21 май. На 12 май талантливите деца на Благоевград, съвместно с Камерна опера ще направят общ концерт, на 20 май пък ще бъде тържествената церемония по връчване на приза „Училище на годината”.

На 24 май, когато Благоевград отбелязва своя празник ще гостува последният спектакъл на Нешка Робева „Мистерията Еньовден” и нежният глас на Деси Добрева.

Традиционният Детски панаир, който Община Благоевград организира съвместно с фондация „EASYART” и Станка Желева, ще се проведе на 4 и 5 юни.

Грандиозният завършек на празничната програма ще бъде поставен на 17 и 18 юни от очакваното събитие от почитателите на френската музика –“Francofolies. Благоевград 2016”, заедно с Годишните музикални награди на БГ Радио.

На 17 юни мащабното музикално събитие на годината ще бъде открито от уникалните и единствени – Gipsy-Kings, на 18 юни на площад „Георги Измирлиев” глас ще извиси нежната и темперамента ZAZ  и музикантите от Nouvelle Vague, а веднага след тях радиото за българска музика ще награди българските изпълнители, достигнали до сърцата на публиката.

 

коментара

Култура

На 18 октомври Българската православна църква отбелязва деня на св. великомъченица Злата Мъгленска

Публикувано

на

Св. Злата Мъгленска живяла във втората полози на ХVІІІ век. Родила се в бедно българско семейство. Родното й място е село Слатино, Мъгленска епархия. Дъщеря на прост селянин, тя сияела както с телесна, така и с душевна красота. Отличавала се с удивително благочестие, със смирение и чисто сърце. Вярата й в Господа била твърда, непоклатна. Рядката й телесна хубост станала повод да се украси животът й със страдания на велика мъченица.

Млад турчин се прелъстил от хубостта й и решил да посегне на честта й. Един ден тя отишла в гората за дърва. По това време турчинът, заедно с други турци, я дебнел. Спуснал се към девойката, хванал я и, подпомогнат от другите, я отвел у дома си.

Обещал й, че ще се ожени за нея. Поискал от нея най-първо да стане мохамеданка. Заплашвал я с мъчения, ако тя се откаже да стори едното и другото. Чакал отговора й.

Девицата призовала на помощ Господа Иисуса Христа и отговорила:

– Аз вярвам и се покланям само на Господа Иисуса. От Него няма да се отрека, дори и да бъда раздробена на късчета. Освен това аз съм дала обет за девство, на който също така няма да изменя за нищо на света! Турците решили да опитат най-първо с по-меки средства да я склонят. Предали я за тази цел на жени туркини. Очаквали от тях да намерят начини да я увлекат в мохамеданството. Туркините напрегнали цялата си хитрина в това направление. Разказвали й за мохамеданския рай, за чувствения живот на мохамеданите, за сладострастните увлечения у тях, за богатството, с което тя ще се сдобие, за разкоша, в който ще живее, ако пожелае да стане мохамеданка и се омъжи за оня турчин.

Туркините й пеели примамни песни. Усмихвали й се престорено. Играели, танцували пред нея и пак повтаряли приказките за някакъв прелестен живот у мохамеданите.

Младата Злата ги слушала и гледала с отвращение и погнуса.

Възбудени силно от твърдостта й в християнската вяра и от устойчивостта на целомъдрието й, туркините повикали при себе си родителите и трите й сестри. Заставили ги да се опитат да й повлияят да приеме мохамеданството и да се съгласи да стане жена на турчина. Заплашвали и Злата, и тях с мъчения и смърт, ако не се изпълни желанието им.

Поразени от страх, родителите и сестрите почнали да уговарят Злата да приеме мохамеданството.

– Мила наше дъще – плачели бащата и майката, – пожали нас и сестрите си. Ние всички ще загинем, ако не приемеш предложението на турците. Бог е милостив. Той ще ти прости тоя грях, извършен при насилие.

В душата на Злата настъпила борба. Любовта към родителите, любовта към сестрите, от една страна, и дългът й като християнка, от друга страна, застанали пред смутения й поглед. Кое да избере? Какво да прави? Сълзите на родителите и сестрите й разкъсвали сърцето й. Тя помислила, помислила и накрай решително заявила:

– Ако дори и вие, мои родители и мои сестри, ме насилвате да се откажа от Господа Иисуса Христа, знайте – вие не сте ми вече родители, не сте ми сестри! Мой баща остава само Господ Иисус, моя майка – пречистата Негова Майка, а мои братя и сестри – мъчениците и мъченичките!

Турците разбрали, че девицата не ще се склони да се откаже от вярата си с такива средства. Решили да опитат страшните средства – мъченията.

В продължение на три месеца всеки ден я биели с тояги. След това изрязвали от гърба й ремъци и ги спускали пред очите й. Потоци кръв се леели от нея. С нажежена желязна пръчка проболи главата й от едното ухо до другото.

Подпомогната благодатно от Господа, светата великомъченица изтърпяла и издържала тия жестоки, смъртоносни мъчения.

Когато била оставена малко на покой, тя чула, че в селото дошъл духовникът на нейните родители, проигуменът на светогорския манастир Ставроникита, йеромонах Тимотей. По един християнин пратила просба до него – да се помоли усърдно за нея, щото Бог да я подкрепи достойно да завърши мъченическия си подвиг.

И Бог я подкрепил и прославил. Тя завършила подвига си като великомъченица.

Озверените турци я обесили в един двор на дива круша. Насекли след това тялото й на късове.

Така, като злато прочистена в огъня на страданията, света великомъченица Злата Мъгленска предала душата си па Бога на 18 октомври 1795 година.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 годинапод редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

На днешния ден, според народната традиция, се лъскат златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си.

Днес е и празникът на художниците.

Празнува се в деня на св. апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.

Според Свещеното предание той нарисувал две икони: на св. Дева Мария с Божествения Младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел и по този начин сложил началото на църковната иконопис.

Имен ден празнуват всички с имената Златко, Златка, Златан, Златана, Златена, Златна и производните им.

коментара

Продължете с четенето

Култура

65 години ансамбъл „Пирин“

Публикувано

на

С юбилеен концерт ще бъдат отбелязани 65 години от основаването на Ансамбъл „Пирин“.

Той е под надслов  „Песен в гърло се не спира“ и ще бъде представен в Зала 1 на НДК на 14.10.2019 г. от 19.00 часа.

В програмата са включени едни от най-емблематичните музикално-танцови платна от различни фолклорни области на България. Творците са подготвили и съвсем нова продукция.

Ансамбъл “Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден е през 1954 г. През последните години участията на Ансамбъл Пирин стават все по-многобройни.

През месец април  2019 г. творците спечелиха първо място и на Световния фолклорен фестивал „Майорка“, а през месец юни взеха участие в 24-тото издание на Международния фестивал за изкуства в град Будапеща, Унгария, откъдето се завърнаха с плакет.

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ