Оперираха в „Пирогов“ ранения миньор от „Ораново“ Е. Пелтешки, колегата му остава в реанимация на ПУЛС – Благоевград

Оперираха ранения в рудник „Ораново“ 42-годишен миньор Емил Пелтешки от симитлийското село Полето, който бе затрупан от свлякла се скална маса. При инцидента, както „Струма“ писа, пострада и колегата му, 37-годишният Йордан Петров от Полена.

Вчера специалисти по неврохирургия от „Пирогов“ са извършили операция за овладяване на получената фрактура на лумбален прешлен на Е. Пелтешки, той бе получил контузия на гръбнака в поясната област. Интервенцията е сложна и към този момент още продължава, съобщиха вчера в 14,00 часа от пресцентъра на лечебното заведение.

„Миньорът е баща на две деца, надявам се, че всичко ще премине успешно и бързо ще се възстанови, при необходимост ще помогнем на фамилията, вярвам, че Е. Пелтешки има здравни застраховки от мината”, каза кметът на село Полето Иван Манчев.

Другият ранен Йордан Петров остава в реанимация на болница ПУЛС – Благоевград. При него се провежда интензивно лечение, планувана е операция на единия му крак за днес. Тя ще бъде извършена от ортопед-травматолози от болницата.

„Рудник „Ораново“ работи, в момента се извършват укрепителни дейности”, каза вчера зам. областният управител Асим Адемов. Той допълни, че проверката от институциите продължава, изчаква се снемането на обяснение от пострадалите миньори.

„Не сме издавали акт за спиране на дейността в рудник „Ораново“, в забоите в момента се извършват дейности по подготовка на добив”, потвърди и директорът на Инспекцията по труда П. Попадиин. Той уточни, че минни инженери, които са специалисти по технология на минното производство, ще изготвят протокол от проверката.

По случая работят и служители на полицията и Районна прокуратура – Благоевград.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене