Благоевград може да загуби Агенцията по вписванията, ще я прехвърлят в Дупница или Кюстендил

агенция по вписванията

Месеци наред община Благоевград минава през всякакви институции, за да вземе сградата на Механотехникума в Благоевград и да настани там трети корпус на Югозападния университет. В освободения студентски корпус срещу Съдебната палата ще бъдат преместени Административния съд и Агенцията по вписвания. Така стратегически важни служби ще бъдат концентирани в центъра за удобство на гражданите, а в преместването на студентския корпус в сградата на Механото ще превърне района в истинско студентско градче.
В една част от неговата сграда ще бъде изградена детска градина, която да обслужва децата на кварталите Запад и Освобождение. Такива са намеренията на общинското ръководство, което обаче се сблъсква с неразбиране от страна на местните държавни структури, откъдето бавят решението за отдаване на Механотехникума като сграден фонд под юрисдикцията на община Благоевград.
Според запознати, от министерството на правосъдието ежедневно отправят ултиматуми до благоевградска община да се намери сграда за Агенцията по вписванията, която в момента е настанена в стаи на Изчислителния център. Оттук, обаче нямат решение на въпроса и от правосъдното министерство са категорични, че ще преместят Агенцията или в Дупница или в Кюстендил. Потърсихме за коментар областния управител Муса Палев, за да разберем защо бави отдаването на сградния фонд на Механотехникума на община Благоевград.
Ето какво заяви той: През 2005 година тогавашният областен управител е прехвърлил част от сградата на механотехникума на ЮЗУ Н. Рилски, тя е вече на ЮЗУ и там те ще изнесат Трети студентски корпус. Областна управа в момента подготвя документите за останалата част от сградата, която директно ние ще прехвърлим на университета, няма смисъл да се прехвърля на общината, после отново на университета, това ще ни забави безкрайно. Така, намеренията на кметската управа ще бъдат реализирани. Земята, обаче под сградата на механотехникума ще остане държавна собственост. Няма да позволим да бъде преместена Агенцията по вписванията в друг град, скоро ще осигурим място в центъра, каза губернаторът.
Проблем на общината създава държавата и с прехвърлянето на бившите казарми, за които има разработен проект. Те по план трябва да се превърнат в огромен център с парк с европейски вид. Обаче, някой тенденциозно спира развитието на областния център.  Предполага се, че има икономически и политически интереси, които спъват развитието на областния център, пречейки да се изпълняват всякакви проекти на сегашното общинско ръководство.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене