Корнелия Нинова – познатото лице на БСП, но в нова позиция – първата дама, начело на партията – столетница

Георги Аргиров

joro

Георги АРГИРОВ – Автор

Делегатите на 49-ия Конгрес на БСП избраха за лидер на партията Корнелия Нинова. Това е новината от средите на левите партии, която от седмица вълнува привърженици и членове на БСП.

Тя е позната на избиратерите от Пиринско. Преди години бе водач на листата на БСП и депутат от 1-ви МИР – Благоевград. В първите си думи в позицията си на наследник на Михаил Миков Нинова поиска предсрочни избори.  Малко по-късно АБВ обяви, че напуска управляващата коалиция, Ивайло Калфин – вицепремиер и социален министър, подаде оставка, същото сториха и голяма част от представителите на АБВ в изпълнителната власт.  Нинова побърза да увери, че левицата не е влязла в съюз с БСП, за да излязат хората на Първанов от властта. „Корабът потъва“, убедена е Корнелия Нинова.

Интересна част от професионалната  биография на Корнелия Нинова е участието й като изпълнителен директор на  „Техноимпекс“ /б. а. – фирма, важна за икономиката на страната/ по времето на Иван Костов. Това кара някои хора да смятат, че е била част от СДС, но тя категорично отрича. „Господин Борисов, вие не се справихте, не станахте обединител на нацията“, обърна се тя задочно към министър-председателя. Обеща БСП да даде алтернатива на сегашното управление.  Червените искат отмяна на всички лобистки закони, съвземане на икономиката, подпомагане на малкия и среден бизнес, размразяване на социалните плащания и обвързването им с минималната работна заплата. „Спрете реформата в образованието, спрете здравната реформа, спрете пенсионната реформа“, настоява лидерът на БСП. Според Нинова три въпроса от важността на националната сигурност трябва да се поставят: демоглафската катастрофа, бедността, корупцията. Тя критикува и позицията на президента Росен Плевнелиев, който не се намесвал при провалите на кабинета. Не защитил хората от несправедливата пенсионна реформа и здравните промени. Левицата е против промените в изборното законодателство. По думите й, столетницата дава днес заявка да покаже какви са алтернативите за страната. „Нашата история не е да сме партия еднодневка“, увери още Корнелия Нинова.

Синът й е студент в САЩ, скоро ще се дипломира като бакалавър по финансово инженерство. Преди три години младият математик Рафаел Рафаилов шашна американски професори със статия за свое научно откритие. А пък като медалист от олимпиада по математика бе награден от първото правителство на Бойко Борисов.

Народните представители от „БСП лява България“ са избрали единодушно новия лидер на БСП Корнелия Нинова за председател на парламентарната група. Нинова е предложила промени в ръководството на парламентарната група и намаляване на броя на заместник-председателите от трима на двама. Приети са оставките на Атанас Мерджанов и Чавдар Георгиев като членове на ръководството на групата. Техните функции – законодателна дейност и връзки с другите парламентарни групи, ще се изпълняват от Корнелия Нинова като председател. Румен Гечев става заместник-председател на ПГ на „БСП Лява България“, отговарящ за парламентарния контрол. Жельо Бойчев ще бъде говорител, Филип Попов ще бъде секретар, а Георги Търновалийски ще отговаря за финансите на групата. Ангел Найденов и Кристиан Вигенин запазват досегашните си постове, съответно на заместник-председател и секретар на групата.

 

Очаквайте специално интервю с Корнелия Нинова в кякой от следващите броеве на в. „Топ Преса“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене