Две стада с 50 крави умъртвиха в Тешово и Абланица. Фермер крие животни, били здрави

Две стада с общо 50 крави са били евтаназирани днес в хаджидимовските села Тешово и Абланица, е официалната информация от отдел „Здравеопазване на животните“ към Областната дирекция по безопасност на храните.

Според данните на ОДБХ-Благоевград, умъртвеното по хуманен начин стадо в Тешово е на Иван Хаджиев, който в селото има и мандра. 30 броя, и то бременни крави, които до месец-два е трябвало да родят, са унищожени и в Абланица. Те са собственост на Елмаз Таиров, който буквално се е поболял по изгубеното си стадо крави.

Семейството на Таиров било пет години на гурбет в чужбина, където спестило малко парии малко пари и решило да се прибере в Абланица, за да се захване с животновъдство.

Чакали с нетърпение стелните /бременните/ крави скоро да родят, за да увеличат стадото и бизнеса. Таирови дори планували да  участват с проект за финансиране за изграждане на мандра, разказват техни съселяни, които съчувстват искрено на семейството за голямата им загуба. И в двете умъртвени днес стада в Тешово и Абланица е имало заболели крави от нодуларен дерматит.

Заразата е била доказана от положителните резултати от пробите, които дошли преди дни. Дори стадото на Елмаз Таиров от Абланица било ваксинирано, пробата на установената болна крава била взета преди ваксинацията. За да спаси стадото си, Елмаз Таиров дори няколко дни бил в сериозен конфликт с ветеринарите и не ги допускал до стадото си. Организирал дори жива верига.

В крайна сметка на Таиров му било обяснено, че за да бъде пресечена заразата, е необходимо умъртвяване на цялото стадо, с което болното животно е било в контакт, защото така или иначе от опасната зараза ще заболее цялото стадо и болестта неминуемо ще доведе до летален край животните му, и то по много по-мъчителен начин. Отделно от това заразата щяла да плъзне и по кравите от цялото село.

За умъртвените животни собствениците ще бъдат обещетени от държавата с около 1070 лева на глава. Вече голяма част от животновъдите с умъртвени стада са получили обещетенията, но поради  непрекъснато растящият брой на умъртвяваните заради заразата животни вече се говорело че обещетението щяло да  падне наполовина, коментират собственици на крави от района.

В Тешово обаче населението и местните животновъди са настръхнали, че заразата ще пламне по всички животни, които са над 400. Те съобщават, че днес не цялото стадо на мандражията Иван Хаджиев е било унищожено.

Преди дни след като бил уведомен от ветеринарните власти, че днес ще пристъпят към евтаназия на цялото му стадо от 20 крави, първо с джипове са били изнесени от огнището на заразеното му стадо 8 телета, след което в други обори по  селото скрил още 15 крави, като на ветеринарите за днешната евтаназия оставил само пет животни, които той преценил, че са болни, а другите по негова преценка са били здрави.

Хаджиев дори заявил, че ако някой ветеринар се доближи до 15-те му крави, щял да го убие. Ветеринарите днес дори се принудили преди да отидат в Тешово да поискат съдействие от полицията за предупреждение към Хаджиев да се въздържа от екцесии и да остави ветеринарните доктори да изпълнят  служебните си задължения.

Въпреси обезпаразитения с различни силни химикали обор на Хаджиев, който днес е бил и запечатан със забрана 6 месеца в него да не се отглеждат животни, опасността заразният дерматит да порази всички стада в Тешово, е голяма.

В селото има поне още поне 10 обора с крави и три стада с по над 150 крави, които в близкиге дни ще бъдат свалени в селото за ваксиниране. Местните хора и животновъдите от Тешово призовават ветеринарите и компетентните органи да направят необходимото за да бъдат опазени от заразата здравите стада  защото от това зависи поминъкът и прехраната на стотици жители от региона.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене