Свържете се с нас

Политика

Корнелия Нинова пред Топ Преса : Вярвам, че БСП ще бъде първа политическа сила.Не полът, а характерът е важен.

Публикувано

на

КорнелияТочно преди 3 години настоящият лидер на БСП – госпожа Корнелия Нинова даде ексклузивно интервю пред нашия колега Веселин Стаменов за настоящето и бъдещето си в политиката. Още тогава пред нашата медия дамата в червено даде заявка за бъдещото си развитие в политиката и борбеността си. Припомняме една част от него днес, с което и пожелаваме попътен вятър в управлението на партията и да не забрави принципите си казани пред нас и нашата публика. Изрязали сме част от интервюто заради липсата на актуалност към днешна дата.

– Госпожо Нинова, в женския месец, в деня 8-ми март, какво е личното и политическото желание, което очаквате да ви се сбъдне?

– Политическото – разумът да вземе връх над емоциите, да се намерят бързи и възможни решения на проблемите, които изкараха хората на улицата.

Личното – здраве за семейството, приятелите, близките ми.

„Политика” и „жена” са в женски род. Това може ли да е доказателството, че дамите владеят повече т. нар. „занаят” политика? Какво е за вас политиката? Какво ви даде и какво ви взе?

– Не. Не полът, а характерът е важен. Хора с характери трябват на държавата. Има кадърни мъже и кадърни жени. Разликата е, че жените пренасяме в политиката природно заложени качества – грижа за дом и семейство, прагматичност, създаване и въпитаване на поколение. За мен политиката е ежедневна работа. Даде ми опит и много лични запознанства. Познавам страшно много хора от срещите ми в страната. Познавам семействата им, проблемите им. А относно това какво ми взе – отне ми илюзии. За първи път съм депутат. Имах различна представа за народното събрание. Мислех, че там се говори с аргументи. Оказа се, че не е така.

Някои ви наричат „дамата с мъжко говорене”, други ви лепнаха определението „желязната лейди на БСП”… Как приемате подобни твърдения?

– Като нещо, което ме задължава винаги да съм във форма, да имам аргументи, да не се огъвам. Това не е лесно, защото и аз съм човек. Имам своите емоции, силни и слаби моменти. Въпреки всичко важно е да имаш позиция и да се бориш за нея.

Показвате решителност и дори категоричност в действията и говоренето си като политик. Такава ли сте и в личния си живот и как възприема семейството ви политическото развитие на Корнелия Нинова?

– Такава съм и в личния си живот. Предпочитам директното говорене и откритите отношения. Обратното би означавало лицемерие. В политиката да правиш едно, а извън нея друго. Не харесвам хора с две лица. Семейството ми ме подкрепя безрезервно. Имам двама страхотни мъже до себе си. Съпругът ми и синът ми са ми опора и гръб. Без тях съм загубена.

 

Няма спор, Корнелия Нинова е най-дейният местен политик в областта. Постоянно сте сред хората. Говорите с тях, споделяте… Какви са основните проблеми, за които говорят? Сблъсквате се с лични драми. Коя е драмата, която ви трогна?

– Безработица, безпаричие, невъзможност за лечение, политически натиск, страх, кражби – в горите, Напоителни системи, в обществените поръчки. Трогнаха ме много лични съдби. Например на едно момиче от село Долен, което нямаше пари за спешна операция. Помогнах с каквото можах.

– Какво искате да говорят за Корнелия Нинова след края на политическата й кариера след години? Пожелавам ви да са доста годините.

– Че не съм била високомерна, че не съм забравила от къде съм тръгнала, че не съм била безчувствена, не съм се страхувала и снишавала по време на буря. Че съм свършила работата, за която съм била избрана.

– Какво е бъдещето на БСП според Корнелия Нинова?

– На първо място в българската политика . Вярвам, че един ден БСП ще бъде първа политическа сила.

 

 

За какво съжалява Корнелия Нинова? Кои са грешките в политиката – тези, които никога няма да си простите?

– Подцених две интриги – едната повлия зле на БСП, а иначе и двете засягат личния ми авторитет. Първата е така нареченият скандал Овчаров-Александров от 2007 г. Тогава като зам.министър върху мен беше упражнен силен натиск да взема решения в ущърб на държавата. Не се поддадох. Но и сгреших, че не излязох и разобличих предварително тези хора. След това те направиха всичко възможно да ме отстранят, да ме съдят, да ме обвиняват, че съм корумпирана. Този случай хвърли петно върху БСП, а истинските виновници и крадци и до днес са ненаказани и манипулират общественото мнение за него. Втората интрига – внушението, че преди съм била седесарка. Винаги съм пренебрегвала тези твърдения, защото знам, че не са верни. Никога не съм била нито член, нито симпатизант на друга политическа партия, освен на БСП. Даже и като колеги в парламента с Иван Костов не се познаваме лично. Мразя предателството във всичките му форми. Не бих сменила членството си в партията, но сгреших, като не дадох ясен и категоричен отпор на тази клевета. Това е част от илюзиите ми, с които се разделих в политиката. Мислех, че щом аз знам, че не е вярно, значи всички го знаят. От тук нататък няма да допусна такава грешка. Всеки, който клевети БСП или мен, отива на съд. Там за сега са Мирослав Найденов и Яне Янев.

А успехите ви в политиката?

– Като секретар на ИБ на БСП ръководех екипа, който изготви вижданията на БСП за развитието на страната. Сериозен труд на много умни хора. Днес там могат да се прочетат много конкретни решения на сегашните проблеми. В района имам някакъв принос, макар и малък, да не се закриват болницата в Гоце Делчев и диспансерите в Благоевград. Да се заделят средства в бюджета за тютюнопроизводителите. Да се спре нарязването на Напоителни системи. Да се обновят някои църкви и т.н. Но има и неща, които не успях да свърша, напр. да намеря работа на всички, които са ме молили за това.

Колко струва властта?

– За мен участието във властта струва време и здраве.

С коя дама от противниковите отбори в ГЕРБ например,  бихте седнали на кафе, на разговор? Мнението ви за управлението на ГЕРБ на регионално, и на национално ниво?

– С Галя Банковска – депутат от Габрово. Изключително диалогичен, разумен и аргументиран колега. Моето мнение за управлението на ГЕРБ сте чували през последните четири години. Искам само да припомня, мои думи от предизборната кампания 2009 година: „Тези хора нямат идея какво да правят с държавата. Нямат и екип, който да ни изведе от кризата”. Четири години по-късно виждате, че това е факт. Сменяха си идеите по три пъти на ден. Напълниха управлението с мутри и калинки – резултатът е разруха, бедност и безизходица. По-важно е какво ще се прави оттук нататък. Как да се плати на фирмите, как да се увеличат доходите, как да има лекар и в малките населени места, как таксите за висше образование да станат възможни за младите.

Вашето пожелание за всички дами, читателки на Топ ПРЕСА за 8-ми март?!

– Ще използвам мой любим цитат: Не е важен критикът, нито човекът, който посочва грешките ни или кога сме могли да постъпим по-добре. Заслугата принадлежи на онази, която е на арената, чието лице е изцапано с прах, пот и кръв, която се бори доблестно, греши и отново тръгва към целта, която с ентусиазъм и всеотдайност се раздава в достойна кауза, която в най-добрия случай ще преживее триумфа на високо постижение, а в най-лошия ще се провали с утехата, че е действала смело и мястото й никога няма да бъде сред онези, които не познават нито победата, нито поражението.

Едно интервю на

Веселин СТАМЕНОВ

Март, 2013

коментара

Политика

Определени са кметските наместници в Община Банско

Публикувано

на

Екипът на кмета на община Банско вече е в пълен състав. Пряко избрани от съжителите им, в кметските кабинети влязоха Петър Галчев в гр. Добринище и Фаим Молла в с. Филипово. Общинският кмет Иван Кадев определи свои наместници в съставните на общината села.

В най –голямото село с наместник – с. Места с 225 жители, ще работи Елена Кюлева. В с. Кремен, където живеят 160 човека – наместник е Петър Цуков.

В останалите села на община Банско жителите са под 100, но и там кметът ще има свои представители. В с. Обидим – Мариана Парлапанова, в с. Осеново – Георги Чипилев и в най-малкото село – Гостун, където жителите са едва 30, наместник е Илия Белев. През следващите четири години те ще осъществяват връзката на хората от селата с общинската управа в Банско.

 

коментара

Продължете с четенето

Политика

Димитър Бръчков положи клетва като кмет на Община Петрич

Публикувано

на

Димитър Бръчков положи клетва като кмет на Община Петрич. Това се случи в сградата на общинска администрация. С това започна и първото заседание на новоизбраният общински съвет. На него, в присъствието на представители на областна администрация, клетва като кмет направи Димитър Бръчков, който бе избран за втори мандат, още на първи тур, със силна подкрепа от 16 996 или 62.84% от гласоподавателите.

Областният управител Бисер Михайлов пожела на общинското ръководство успешен мандат. Той връчи на Димитър Бръчков сертификат, с който Общинска избирателна комисия го обявяват за кмет и плакет на областната управа, на който е изписана клетвата, която бе положена. На Димитър Бръчков му бяха връчени и символите на управлението и на Община Петрич.

Ритуалът бе изпълнен от председателят на Общинска избирателна комисия – Петрич Зорница Авгинова. От своя страна Димитър Бръчков благодари на избирателите за доверието, но и за критичността. „Нека продължим започнатото с вяра, но и с устрем към бъдещето“, подчерта Бръчков.

Клетва дадоха и новоизбраните кметове на кметства, а именно: Ангел Илиев Балтаджиев – село Дрангово; Любен Атанасов Маринополски – Тополница; Венцислав Андонов Георгиев – село Митино; Гергана Борисова Тодорова – Марикостиново; Добри Иванов Мавриков – Генерал Тодоров; Димитър Георгиев Дамянов – Кулата; Николай Димитров Златков – Кърналово; Георги Митков Атанасов – Рупите; Вангел Милчев Маламов – Михнево; Мирослав Димитров Манолчев – Струмешница; Величка Петрова Спасова – Коларово; Христо Костадинов Марков – Ключ; Валентин Серафимов Заеков – Скрът; Дафина Кирилова Пецева – Габрене; Георги Иванов Кузманов – Старчево; Иван Илиев Митрев – Първомай; Александър Кирилов Треновски – Кавракирово; Стефан Симеонов Златинов – Долна Рибница; Велик Лазаров Филчев – Беласица; Кирил Божидаров Стоянов – Самуилово; Стефан Божинов Вангелов – Яворница. Общинските съветници също се заклеха като такива. В бъдещия Общински съвет на Петрич най-голям ще бъде броят на общинските съветници от ПП ГЕРБ , за които са гласували 6 076 или 25.20%.

Втори по брой гласове се нареждат от ПП ВМРО – Българско национално движение с 9.52% или 2 294 души. Първата политическа сила получава 9 места в местния парламент. С най-много гласове от ПП ГЕРБ са: Георги Ангелски; Георги Тренчев; Николай Стоянов; Живко Коемджиев; Светослав Шарков; Светла Данаилова; Велик Личков; Гергана Петкова и Траян Стоименов. Останалите 24 места в Общински съвет – Петрич са разпределени както следва: Ангел Танев – ПП Глас Народен; Никола Попов – ПП Глас Народен; Йордан Каракашев – ПП Глас Народен; Георги Стоилков – ВМРО; Антон Иванов – ВМРО; Велик Гогов – ВМРО; Марин Китанов – коалиция Никола Петков; Любчо Минев – коалиция Никола Петков; Георги Димандиев – коалиция Никола Петков; Александър Костов – ПП Нова Алтернатива; Пламен Чолаков – ПП Нова Алтернатива; Йорданка Атанасова – БСП; Димитър Капитанов – БСП; Венцислав Филчев – БНД; Димитър Пильоков – БНД; Тодор Янаков – АБВ; Владимир Стефанов – АБВ; Живко Карадалиев – ЗАЕДНО за промяната; Росен Срадков – ЗАЕДНО за промяната; Радой Стоев – НФСБ; Благой Калъпсъзов – коалиция НИЕ,Гражданите; Георги Божанин – коалиция НИЕ,Гражданите; Валентин Парапунов – СДС и Илия Пашов – ПП БЗНС. На всички тях също бяха връчени сертификати от Общинска избирателна комисия – Петрич.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ