След жалби в КЗК – блокираха санирането на още 13 блока в Благоевград

За неопределено време е блокирано санирането на поредните 13 жилищни блока в Благоевград вследствие на подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията от фирми, участвали в конкурсите от етап ІІ и етап ІІІ на Националната програма за енергийна ефективност. Над 600 семейства, които чакаха в края на май да стартират строителните дейности, тъй като процедурите по избор на изпълнител са минали, и се надяваха през летния сезон да приключат ремонтите, са поставени в позиция да променят плановете си за отпуските, защото зависят от произнасянето на съответните инстанции. Временно се спират процедурите за старт на санирането на блок 209, вх. А, Б, В, Г и Д в кв. „Орлова чука“, блок 28, вх. А и Б, и бл. 30, на ул. „Броди“ в кв. „Струмско“, блокът на ул. „Марица“ 27, блокът на ул. „Цар Иван Шишман“ 16, край р. Бистрица в центъра, блок „Строител“, на ул. „Марица“ 2, бл. 66, вх. А и Б, и бл. 67 в кв. „Еленово“, бл. 3, вх. А и Б, на ул. „Ив. Михайлов“ 57, срещу ЮЗУ, на входа на Благоевград, бл. 21, бл. 21, вх. А и Б, и бл. 23, вх. А и Б, в кв. „Ален мак“, и блок 38, вх. А, Б и В, на ул. „Броди” 21 в кв. „Струмско“.

13 са жалбите, депозирани от фирми в КЗК, сред тях са на  „Балканстрой Разлог“ АД, „Балканстрой инженеринг Груп“ АД, „Балканстрой София“ АД, „Николов Кънстракшън“ ЕООД, „Престиж-Н.С.“ ЕООД“, „Галчев инженеринг“ ЕООД, ЕТ „Васил Иванов Костов“, „Фармвил“ ЕАД и др.

Десетки домоуправители стояха до среднощ заедно с общинската комисия да чуят колко и кои фирми кандидатстват за блока им, какви суми предлагат и кой е с най-изгодна оферта в преминалите ІІ и ІІІ етап, които вървяха паралелно.

„Не мога да прогнозирам сроковете за обжалването и произнасянето на инстанциите, в най-добрия случай може да приключат в края на юни, но по-реалистично е в края на есента”, коментира директорът на дирекция „Правна и обществени поръчки“ в Общинската администрация Антония Методиева.

„В голямата си част мотивите при обжалването са несъстоятелни”, каза А. Методиева и като пример посочи следния: „Общинските съветници в комисията не са технически компетентни“.

„За блокираните в КЗК блокове до 1 месец трябва да се образува производство в комисията и да се насрочи заседание. Решението може да се обжалва пред Върховен административен съд. Все пак трябва да се вземе предвид и съдебната ваканция през лятото, която също по обективни причини ще забави процедурата. Ако решението на КЗК не се обжалва, възможно е със закъснение, но все пак през август- септември да стартират строителните работи“, обясни А. Методиева.

Както вестник „Струма“ писа, след жалба в КЗК от фирмата на бизнесмена Н. Галчев миналата седмица бе блокирано санирането на други 73 блока в Благоевград. На въпрос има ли опасност заради прекомерно забавени процедури парите за блокираните блокове да се пренасочат към други, юристката на община Благоевград коментира, че не вярва да се стигне до подобни действия.

Вчера комисия, назначена от кмета Ат. Камбитов, отвори ценовите оферти на 7 фирми, които се конкурираха за изготвяне на обследвания за установяване на  техническите характеристики и технически паспорти на поредните 10 жилищни блока в централната част и широк център на Благоевград, включени в VІ етап на Националната програма за енергийна ефективност . Решенията ще излязат най-късно в средата на май.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене