Станаха ясни отборите с мераци за Висша лига

Цели 18 тима дадоха потвърждение на поканата на БФС за участие в новия формат във футболния ни елит

Прави чест на ФК Поморие, че декларира специално желанието си да се включи в най-високото ниво на родния футбол, но само ако това се случи по спортен път, т.е. победа в евентуален бараж след края на настоящия шампионат.

Съвсем резонно заявки са подадоха настоящи участници в „А“ група заедно с „Литекс“, който бе изключен от елита през зимата, както и очертаващият се като сигурен първенец в „Б“ група. На опашката е и ЦСКА, за който толкова се изписа и изговори относно отражението на липсата му от първата ни дивизия. Независимо от това, че първоначално обявиха, че няма да се кандидатират за участие догодина заради липсата на липсата на отговарящо на изискванията съоръжение и евентуални затруднения по привеждането му в нужните норми от „Локомотив“(Горна Оряховица) и „Добруджа“ също дадоха да се разбере, че искат във Висшата лига от догодина. Не бе изненада амбицията на „Нефтохимик“, чийто стадион „Лазур“ напълно отговаря на изискванията, а така също на „Верея“(Стара Загора) и „Септември“, които (Симитли), които вече имат чисто нови стадиони според европейските параметри за провеждане на футболни срещи.

Тепърва обаче от БФС се очаква да се произнесат относно основателността на молбите им. Първо футболната централа Между 9 и 12 май Българският футболен съюз организира серия от срещи с въпросните клубове, носителя на телевизионните права, спонсори, медии и представители на държавната власт, на които заедно с холандския партньор „Хиперкюб“ ще бъдат обсъдени възможностите за нов формат на първенството. 

Според първоначалните индикации от БФС най-реалистичен вариант е 10-те отбора в настоящия вариант на „А“ група, придобили право на участие по спортно-технически причини (останали в А група и класирали се от Б група) да останат във Висшата лига, като покана за участие (уайлдкард) за новия формат ще получат клубове, които отговарят на определени критерии – финансови, инфраструктурни, шампионски титли, участие в евротурнири, национални състезатели, фенска маса и други.

Друг важен елемент от проекта е свързан с администрирането на Висшата лига, което трябва да премине в ръцете на самите клубове в новоучредена от Българския футболен съюз професионална лига.

На вашето внимание като заключение публикуваме официалното съобщение от БФС във връзка с казуса „Висша лига“:

18 клуба подадоха своите заявки за участие в новия формат на „А“ група за сезон 2016/2017. Ето и техните имена:

  1. ПФК „Лудогорец“
  2. ПФК „Левски“
  3. ПФК „Берое“
  4. ПФК „Славия“
  5. ПФК „Черно море“
  6. ПФК „Локомотив“ (Пд)
  7. ПФК „Ботев“ (Пд)
  8. ОФК „Пирин“ (Бл)
  9. ПФК „Монтана“
  10. ФК „Дунав 2010“ (Русе)
  11. ОФК „Локомотив“ (Горна Оряховица)
  12. ПФК „Нефтохимик“ (Бургас)
  13. ФК „Верея“ (Стара Загора)
  14. ФК „Септември“ (Симитли)
  15. ФК „Добруджа“ (Добрич)
  16. ПФК „Литекс“
  17. ПФК ЦСКА
  18. При успех на плейофите ФК Поморие

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене