Без категория

Откриха в Сандански център за обучение на студенти в специалностите „Бизнес администрация“ и „Туризъм“

андон тотев

Център за обучение на студенти по специалностите „Бизнес администрация“ и „Туризъм“ към Колежа по  туризъм в Благоевград бе раз­крит в Сандански. Преди първо­то обучение в Сандански на тър­жествена церемония проф. Ва­сил Жечев пред 200 студенти връчи на кмета на общината Ан- дон Тотев почетен плакет за не­говия принос за разкриване на центъра за обучение в курор­тния град.

Градоначалникът А. Тотев се обърна към студентите с думи­те: Върнахте ме назад във вре­мето, когато преди 40 години за­върших Великотърновския уни­верситет. Не съжалявайте и вла­гайте много усилия в усвояване на знания за професията тури­зъм, защото днес такива профе­сионалисти са твърде необходи­ми, а утре, очевидно е, че те ще стават още по-ценни. България е страната с голям потенциал в туризма. В община Сандански, като изключим зимния туризъм, имаме предпоставки за разви­тие на 4-сезонен туризъм. Това се дължи на отличните условия и богатото културно-историчес­ко наследство. Тук успешно се развива културен, религиозен, лечебен и спа туризъм. На те­риторията на Сандански и Мел­ник има 65 големи, средни мал­ки хотели. Отделно от това има санаториуми за балнео и спа лечение. Община Сандански е център за лечение на горните

дихателни пътища, астма, бронхити. Сандански се нало­жи като посещаван център от туристи от Норвегия, Финлан­дия, които идват, за да се ле­куват тук. За съжаление в гра­да все още липсват добре под­готвени кадри в туризма и биз­нес администрация. Без съмне­ние центърът, който днес откри­ваме, ще придвижи значител­но напред нивото на практичес­ката подготовка на вас, студе­ните, в реалната среда на ту­ристическия бизнес тук. Нуж­ни са успешни компетентни ме- ниджри в туризма, за каквито се подготвяте, за да можем да се възползваме най-пълноценно от природните дадености на града ни.

Проф. В. Жечев сподели, че две години се водят прегово­ри с общинското ръководство, за да бъде открит такъв център. Той благодари на местната власт, че в крайна сметка всич­ко е достигнало до успешен край. В Сандански със съдей­ствието на Сдружението на хо­телиерите и от Колежа по ту­ризъм вече се провеждат тео­ретически и практически зан­ятия в хотелите и другите турис­тически обекти в града и регио­на. Една от нашите идеи е де­цата, излизащи от домовете с финансови и други проблеми, да бъдат подпомогнати от нас, за да се реализират впоследс­твие, като получат по-висока степен на образование и прак­тическа подготовка. Имам предвид деца с качества, но без финансови възможности на се­мействата им.

Започваме от СПА хотел „Свети Никола“, където ще се проведат тридневни обучения на нашите студенти, заключи проф. В. Жечев.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене