Таксиметров шофьор влиза в затвора за чанта с контрабандни цигари

58-годишният таксиметров шофьор Йордан Иванов от Дупница ще търка наровете на Бобовдолския затвор две години заради чанта с контрабандни цигари в багажника на колата му.

Това е една от малкото присъди за търговия с контрабандни папироси в Кюстендилска област, след която подсъдимият отива в затвора, коментират юристи от областния център. Решението е на състав на Окръжен съд – Кюстендил с председател административния ръководител на КОС съдия Мирослав Начев.

Йордан Иванов седна на подсъдимата скамейка заради чанта със 130 кутии цигари, открити в багажника на таксито му по време на рутинна проверка, извършена от автопатрул на РУП – Дупница на 9 декември 2014 година. Униформените проверявали техническото оборудване на колата, когато в багажника наред с аптечката открили и чанта, натъпкана с цигари на стойност 770 лв.

Откритието на пътните полицаи било направено само няколко дни след като таксиджията Иванов сключил споразумение с прокуратурата по друго дело за търговия с контрабандни цигари, по което съдът в Дупница му наложил наказание 8 месеца условно с тригодишен изпитателен срок.

Ефективното наказание е заради повторното осъждане на Иванов за търговия с контрабандни цигари, обясниха юристи от Кюстендил. Според тях масова практика е, след като бъдат осъдени условно, „търговците” на контрабандни папироси да престанат с тази търговия, докато изтече срокът на условната им присъда, защото в противен случай законодателят е категоричен, че съдът е длъжен да наложи ефективно изтърпяване на наказанието, и то при първоначален режим „строг”.

За да спаси баща си, пред окръжните съдии вината се опита да поеме синът на Иванов – Иван, който обясни, че чантата с цигарите най-вероятно е забравена от негови клиенти, които возил с таксито предната вечер. Неговите показания обаче се оказаха в противоречие на показанията на всички свидетели по делото, включително и на тези на баща му, който при проверката признал пред пътните полицаи, че си купил цигарите от непознат за него човек за собствена консумация. Малко по-късно, по време на досъдебното производство, синът се опитал да отърве баща си от затвора, като декларирал пред съдия в Дупнишки районен съд, че цигарите са негови.

Въпреки че делото се гледа на две инстанции, и в момента Йордан Иванов настоява, че е невинен, и иска оправдателна присъда.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене