Пореден компромат за корупция срещу режима на Ердоган

Ердуган

Режимът на турския премиер Реджеп Ердоган, оплетен във финансово-политически скандал, получи още един удар. В интернет бе пуснат нов пиратски запис, в който бивш негов министър е обвинен в получаване на подкуп от известен бизнесмен.

В телефонния разговор Реза Зараб, предприемачът от ирано-азерски произход, обяснява на свой доверен човек, някой си Абдула Хапани, че бившият министър на икономиката Зафер Чаглаян се оплакал, че не е получил обещаните 10 милиона евро за уреждане на обществена поръчка.

Гласът, приписван на Зараб, съобщава, че „е много изненадан“, че бившият министър не е получил комисионата си, като обявява, че тази сума е излязла от сметките на неговата компания, позовавайки се на „грешка“. Чаглаян и трима други министри загубиха местата си в кабинета на Ердоган след полицейска акция, която стартира на 17 декември, по обвиния в корупция и незаконно присвояване към сина му и още десетки други, близки до режима в Анкара, хора.

Реза Зараб също бе арестуван и обвинен, преди да бъде освободен миналата седмица заедно с всички други заподозрени. Според полицейските документи, Чаглаян е обвинен в незаконно получаване на десетки милиони евро комисионни възнаграждения от Зараб.

Разпространението на този нов запис става в момента, в който Ердоган, който управлява безсменно Турция от 2002 г. насам начело на ислямско-консервативно правителство, заплаши да забрани Фейсбук и Ютюб в Турция след общинските избори на 30 март .

От две седмици в Youtube се качват пиратски записи на телефонни разговори на главата на правителството. В един от тях той нарежда на сина си Билал специално да прикрие големи суми пари и оценява незаконно комисионно възнаграждение, платено от промишлена компания, като недостатъчно.

Президентът Абдула Гюл обаче отхвърли заплахата. Ердоган обвини бившите си съюзници от Братството на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен (Fethullah Gülen), че са в основата на разследванията, насочени срещу неговото семейство, за да се ускори падането му в навечерието на общинските избори и наближаващите през август президентски избори в Турция.

bsstruma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене