Доктори в Благоевград масово напускат, не искат да работят за 400 лева

доктор

Втори лекар напусна демонстративно Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, готвят се да ги последват още четирима.

В петък д-р Рая Илиева, която идва за дежурства от град Кресна, заявила: „Напускам, повече тук няма да работя“. Преди седмица д-р Николова, виждайки графика с дежурствата в отделението за месец март, написа върху него: „Напускам“. За съжаление още четирима се готвят да ги последват. Това са лекарите д-р Киров, д-р Росен Стойчев, д-р Чолак и д-р Лапантова. Последните двама са млади специалисти, които попълниха състава на отделението на МБАЛ с най-голямо текучество. Според тях не си струва да работиш под 12-часов стрес, особено нощем за 400 лева.

За година и нещо, в СПО отказаха да дават дежурства д-р Нешев, д-р Кръстев, д-р Касапинов, а консултантът неврохирург д-р Ашрам „се спаси“ чак в Либия, съобщава Struma.bg. Текучеството в отделението е голямо поради факта, че работи предимно с рискови пациенти. От една страна спешни случаи, включително пострадали при катастрофи и тежки инциденти, а от друга рисковите и създаващи непрекъснато проблеми и скандали наркозависими, пияни, психично болни, бездомни и др.

От два месеца, след въвеждането на такси за неотложни пациенти, разведри донякъде потока от пациенти, които нямат нужда от спешна помощ. Но пък започнаха скандалите с таксите. От началото на януари в СПО дежурят спешен и неотложен лекар. Преди седмица Регионалният здравен инспекторат /РЗИ/ започна проверка за законността на въведените такси за пациентите, които не са спешни случаи. В РЗИ постъпиха жалби от пациенти, които са третирани като неотложни, но впоследствие са хоспитализирани в отделенията на МБАЛ. Въпреки това таксите не са им върнати.

Днес директорът на РЗИ д-р Лена Павлова вика за обяснение по таксите управителя на МБАЛ д-р Владимир Пандев и началника на СПО д-р Владимир Рабаджийски.

Младите лекари напускат заради ниските заплати от порядъка на 400 лева. Те предпочитат да си работят в отделенията, разказаха специалистите. Често младите медици предпочитат частните здравни заведения заради по-високото заплащане.

bsstruma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене