Служители на ГДБОП неутрализираха група за данъчни измами в автокъщи в Дупница

Специализирана операция на ГДБОП е реализирана на 20 април на територията на гр. Дупница. Акцията е осъществена под наблюдението на Специализирана прокуратура, участие в нея са взели и представители на НАП.

В хода на проведените действия е неутрализирана престъпна група, създадена с цел избягване на данъчни задължения. Според събраните до момента данни групата е действала поне от август 2012 г.

Участниците са намалявали драстично дължимите на бюджета данъци от придобиването на автомобили втора употреба, предимно от Италия, и препродажбата им на български и чужди граждани и юридически лица с посредничеството на автокъща.

Групата е подправяла оригиналните покупни документи на колите от чужбина, като е завишавала многократно отразените в тях цени. Така е имала основание да продава автомобилите по-скъпо в България.

В продажните фактури у нас пък е отразявана много по-ниска цена, за да се намали дължимият към бюджета данък.

За да избегне риска от разкриване на данъчната измама, групата е действала по специфична схема. Колите са купувани от фирма, която ги е вкарвала в дадена автокъща срещу „наем на паркоместа“.

Автомобилите били вписвани в счетоводните документи на автокъщата като собственост на фирмата и продавани на клиентите от нейно име – т.е. не през автокъщата.

Така при данъчна проверка къщата е представяла документи, че колите се водят собственост на друго юридическо лице, регистрирано по ДДС.

В рамките на операция са извършени множество претърсвания и изземвания на документи, компютърни данни и други доказателства.

Предстои повдигане на обвинения. Щетите, нанесени на държавния бюджет, са в особено големи размери.

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене