Кметът на Банско участва на регионална среща за развитие на Югозапада

Георги Икономов: Радващо е да чуя подкрепата от присъстващите за изграждането на Втора кабинкова линия

Кметът на община Банско взе участие в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, чийто домакин бе община Сапарева Баня. В събитието се включиха кметове от югозапада, представители на изпълнителната власт, областните администрации, икономически експерти и браншови организации, като бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с развитието на югозападен регион.

„За мен, като кмет на Банско, бе важно да чуя анализа на Министерството на туризма за изминалия зимен сезон. Естествено нашия зимен курорт е водещ по посещаемост и беше радващо да чуя подкрепа от присъстващите за изграждането на Втора кабинкова линия. Както споделих и с тях, реализирането на такова съоръжение, би подобрило конкурентноспособността ни сред европейските курорти, както и качеството на предлаганата туристическа услуга. Засега все още регистрираме ръст в нощувките за изминалия сезон, но принуждаваме посетителите ни да чакат прекалено дълго за удоволствието да карат ски в Пирин“, каза Георги Икономов след срещата.

Българската асоциация по подземни води представи презентация за проблемите и перспективите при използването на минералните води. Това е въпрос, по който община Банско работи целенасочено. Вече е изготвен експертен анализ на минералното находище в град Добринище, въвеждат се нови резервоари за съхранение и по-рентабилно разпределение на водата и ще бъде реализиран проект, който да ограничи разхищаването на минерална вода с цел експлоатацията й от други водоползватели.

На заседанието също бе обсъден и подготвяния закон за спорта, който бе представен  от ресорния заместник-министър Асен Марков. Той цели да зададе правилната нормативна среда за бизнес инвестиции в спортни съоръжения, като гарантира в същото време достъпност до тези съоръжения и за масови посетители.

По време на срещата, кметът на Банско засегна въпроса със статута на хижите, които се стопанисват от Българския туристически съюз по формула, доказала своята неефективност. Той изрази мнение, че прехвърлянето им към общините, ще даде възможност за подобряване на условията в тях и по-пълноценното им използване от туристите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене