Великденски хрупкави сладки

Великденската трапеза, колкото и богата да е, би загубила много, ако я лишим от чара на хрупкавите сладки. Те са прекрасен антураж на козунака и шарените яйца. Приготвят се толкова бързо, че можем да ги измайсторим едновременно с голямото месене. Тестото за тях се приготвя по малко по-различен и значително по-лесен начин. Достатъчно е само да си осигурим формички с великденски мотиви – пате, яйце, зайче или кокошка.

Съставки

  • бр. яйца
  • 200 г краве масло
  • 200 г пудра захар
  • щипка сол
  • 400 г брашно
  • с. л. лимонов сок
  • бр. жълтъци
Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се изсипва в купичка. Прави се кладенче и в него се поставят маслото, нарязано на парченца, 100 г от пудрата захар, яйцето и солта. Всички продукти се омесват с ръце, докато се получи гладко тесто. Оформя се на топка, завива се във фолио и се оставя на студено за не повече от 30 минути. Фурната се загрява до 200 градуса и се застилат 2 тавички с хартия за печене. Върху работната повърхност, поръсена с брашно, се разточва тестото на тънка кора. Изрязват се фигурките с великденски мотиви с помощта на формички. Сладките се нареждат в тавичките, като се оставя разстояние от 2 см между всяка фигурка. Намазват се с разбития в отделна чаша жълтък с малко сметана и се пекат 15 минути, докато станат златистожълти.
За глазурата: приготвя се от 100 г пудрата захар, разбита с лимоновия сок и оцветена със сладкарска боя. Сместа се нанася с помощта на тънка четчица върху изстиналите сладки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене