С 15 млн. лв. се борим срещу опасния дерматит

15 млн. лв. ще дадем, за да пресечем болестта нодуларен дерматит при животните. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на кабинета.

„Знаете, че има много голям проблем при животновъдите, ще влезе една допълнителна точка в дневния ред – сега я пишат от Министерство на финансите и Министерство на земеделието“, разясни Борисов.

„Близо 15 млн. ще дадем за 9 вектора, за да изпръскаме страната, за да можем да пресечем болестта нодуларен дерматит. Директивата е такава, че и здравите животни трябва да се унищожават“, обясни той. И поясни: „Знаете за един стопанин какво е да му се убие животното. Паралелно – това са само милиони за пръскане, отделно над 5 млн. ще отидат за ваксини, ветеринарни лекари, да стане бързо. Уведомихме Брюксел“.

150 000 ваксини ще дойдат в средата на другата седмица. „Създаваме организация в рамките на седмица всички животни да бъдат ваксинирани, за да не се пренесе заразата и в Северна България. Ангажирали сме МВР да спират всяко движение на живи животни. Надявам се с това да помогнем на селските стопани“, сподели премиерът, цитиран от Фокус.

В средата на месеца Агенцията по храните в Хасково скочи на крак заради съмнение за болестта нодуларен дерматит. Клинични признаци са констатирани в двете димитровградски села Черногорово и Воден.

В 30-километрова зона около двете населени места още от следващия ден се извършват дезинсекции с цел намаляване на популациите от кръвосмучещи насекоми, които са разпространител на заразата. Стопаните с умъртвени животни ще бъдат обезщетени. Болестта се предава чрез ухапване от комар или допир. Този вид дерматити не е опасен за хората, но нанася икономически загуби на стопаните на болните животни заради високата смъртност и бързото и лесно разпространение.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене