ВИДЕО: Ахмед Башев: Хората плачат след напускането на Пеевски!

Къде е Пеевски? Този въпрос получи в ефира на Нова телевизия бившият депутат и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев, който преди това трябваше да коментира темата със забраната на бурките. „Ако трябва да ви отговоря по депесарски – питайте премиера“, пошегува се Башев, цитиран от Клуб Z.

Повод за тази закачка бе интервю на Бойко Борисов пред бТВ отпреди два дни, в което премиерът лично съобщи: „Пеевски си отиде. Пеевски напуска страната“.

Въпреки че бил „заклет депесар“, Башев отговори и „недепесарски“ на въпроса за Пеевски.

„Аз се притеснявам за един от бизнесите на г-н Пеевски. Не знам къде е той. Не знам дали е в България или в чужбина, но едно нещо знам със сигурност – ликвидирането бизнеса на г-н Пеевски, свързан с тютюнопроизводството – и по-конкретно с „Булгартабак“ – обрича на мизерия целия Гоцеделчевски, да не кажа почти целия Благоевградски регион, в който където хората отглеждат тютюн”.

Башев каза още, че винаги когато тютюнопроизводителите са имали проблеми в последните години, с намесата на „Булгартабак“ „не оставаше нито един килограм неизкупен тютюн“. В момента в региона обаче все още имало неизкупен тютюн.

Последва уточняващ въпрос: На Пеевски ли е „Булгартабак“?

„Казвам, че Пеевски участва в този бизнес. Не знам чий е „Булгартабак“, но със сигурност г-н Пеевски имаше там участие. Сега, доколкото разбирам, той напуска този бизнес, напуска ангажиментите си към тютюнопроизводителите“.

Башев допълни, че когато ДПС било на власт, нямало неизкупен тютюн, а сега 50 тона чакали. Той оприличи ситуацията на народната поговорка „Когато конете се ритат, магаретата патят“. „Не ме интересува къде ще се позиционира г-н Пеевски. Интересува ме този бизнес, който помагаше на хората от нашия регион да не остане нито един килограм неизкупен тютюн. За съжаление сега не е така.“

Башев повтори позната от медиите на Пеевски опорна точка, че вина за проблемите на тютюневия холдинг имала ДСБ, чийто лидер Радан Кънев зададе в парламента въпрос за публикациите, които свързват холдинга с контрабанда. „След това той остави този бизнес в чужди ръце и нашият регион загива. Хората плачат, чудят се накъде да хванат“.

Миналия месец „Булгартабак“ обяви, че спира софийската си фабрика и износа за Близкия изток, поради проблеми с репутацията. Компанията обвини за съдбата си „кампанията на кръга „Капитал“.

Делян Пеевски не се е появявал в Народното събрание от 19 февруари.

По-късно министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова отрече да знае къде се намира Делян Пеевски. Тя посъветва водещите на Нова телевизия да питат премиера какво знае. „Той не би могъл да бъде премиер, ако не знае почти всичко“, обясни Бъчварова.

Информацията на министърката обаче е, че НСО все още не е свалила охраната си от Делян Пеевски. „Нямам информация за промяна“, каза тя.

Това обаче не означавало, че Пеевски задължително е в България. Ако охраняваното лице се качвало на самолет, самата НСО преценявала дали да придружи обекта или не.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене