Енергийният бос Хр. Ковачки обмисля затваряне на закритите рудници в „Мини Бобов дол”, преминава към наземен добив на въглища

Енергийният бос Христо Ковачки обмисля затварянето на закритите рудници в „Мини Бобов дол” и преминаването към наземен добив на въглища, издадоха източници за вестник „Струма”.

В началото на миналата седмица в централата са извикани директорът на „Мини Въгледобив Бобов дол“ АД Красимир Чаврагански, директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов и експерти на заседание на управителния съвет, на което една от темите е била подземният добив на въглища да се замени с наземен. Целта да се търсят залежи от въглища на открити рудници, тъй като този добив излиза по-евтино, а и ще се запазят работните места и няма да се налага да се съкращават миньори.

Все още не е взето окончателно решение. Предстоят нови заседания и експертизи, за да се преценят ползите от алтернативния вариант и тогава ще бъде взето решение.

Сред миньорите в Бобов дол темата вече се коментира усилено. В същото време в Бюрото по труда в Дупница от мината в Бобов дол са обявени 30 места за миньори на срочен трудов договор.

ТЕЦ „Бобов дол“ изкупува въглищата от мината, но цената им е висока и увеличава себестойността на добитата електроенергия в ТЕЦ-а. Затова се търси вариант за намаляване цената за добив на еленергия.

Коментира се още, че ТЕЦ „Бобов дол“ може да мине на вариант изгаряне на отпадъци, от които да произвежда еленергия, но ще стане ясно до месец, коментират специалисти.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене