ВИДЕО: В Благоевград представиха отличените творби в конкруса

Благоевград днес бяха представени отличените творби на участниците от Благоевградска област в конкурса „За тези, които помня и обичам“. Конкурсът, в който се включиха със свои презентации ученици от цялата област, е организиран от Общински съвет по наркотични вещества Благоевград, община Благоевград, РИО Благоевград  и фондацията „Българска памет“, която осигури наградите.

Всички участници в конкурса бяха поздравени от заместник-кмета на община Благоевград Христина Шопова.

„Много се радвам, че в тази зала има толкова много млади и осъзнати хора. Осъзнати да знаят какво е историята, които са героите ни, да помагат да ги помним. Много е важно, когото помним историята да я предаваме и никога да не забравяме кои сме и от къде сме тръгнали. Историята може лесно да бъде подменена, да бъде открадната, но когато вие сте посланиците и знаете истината, никой никога не може да ви подведе“, обърна се към учениците участници в конкурса Шопова.

Младежите бяха поздравени и от зам. областният управител Асим Адемов,и от началникът на РИО Благоевград Ивайло Златанов.

Д-р Милен Врабевски от фондацията „Българска памет“ сподели пред присъстващите че много важно е младите хора да бъдат възпитавани в родолюбив дух.

„Основният въпрос е искаме ли да я има България. В рамките на ЕС той става все по-логичен. Както всяка една европейска нация, горда с произхода си, ние трябва на първо място да си помогнем сами, да намерим пътя, по който да изградим мотивирано младо поколение, което желае да посвети таланта, усилията си на това обществото да просперира и да се развива, да направят всичко възможно държавата да прогресира. Само тогава се ражда прогреса в истинските му форми. Радвам се, че за пореден път доказваме, че заедно можем повече. За пореден път имаме възможност да концентрираме позитивната енергия на доброжелателни към младото си поколение българи по посока на родолюбивото възпитание“, добави доктор Врабевски. 

 

„Този конкурс искаме да се популяризира, за да тачим, уважаваме и да ни служат за пример наистина достойните хора, без оглед на тяхното вероизповедание и раса. Тези които са достойни трябва да бъдат почитани“, сподели доктор Теменужка Любенова от ОбНСВ Благоевград. 

 

Освен представянето на отличените творби и техните автори програмата предложи и представление на „Радини вълнения“ по романа „Под игото“ на Иван Вазов, подготвено от доброволци – студенти от факултета по педагогика на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и ученици от Младежкия общински съвет по наркотични вещества в Благоевград. Към тях се присъедини и детската формация към фолклорната група „Бански старчета“ от Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене