10 години по-късно институциите отново се „хванаха за гушите“: Пуснаха водата в Благоевград, аварията отстранена, търси се кардинално решение за поправка на „компрометирано трасе“

Директорката на ВиК Р. Димитрова: Има достатъчно факти около строителството, достойни за прокурорска проверка. ОБС шефът Р. Тасков: Има един виновен за случая и това е Петър Байкушев

Тази нощ в 04.00 часа бе пусната водата в 5-те благоевградски квартала, които от дни стенат от безводие заради следващи една след друга аварии в централния водопровод. Вода ще има, аварията е отстранена, но проблемът е сериозен и ще се търсят начини за кардиналното решаване, така че да нямаме проблеми с водата в следващите 50-70 години, каза тази сутрин директорката на ВиК Росица Димитрова.

Трасето е компрометирано, има проблем със строителството му от преди години и аз ще изискам цялата документация от общината за договорите, за строителните материали, които са вложени в него, за да излезе истината по проблема. Има достатъчно факти около фирмата изпълнител „Монолитстрой“, които са за прокуратурата и няма да стоя със скръстени ръце.

Кой и как е сключил договора, кой е контролирал изпълнението на водопровода, какви са положените тръби, всичко това подлежи на прокурорска проверка. Никой 2 седмици нито областна управа, нито община, оказаха съдействие в този тежък проблем. Виновни има и те ще си понесат заслуженото., каза Димитрова. Парите за инвестиции отпуснати на ВиК Благоевград ще отидат за ремонти, затова, че някой преди години не си е свършил работата, каза още Димитрова. Тя увери, че благоевградчани ще имат вода, каквото и да коства това на водното дружество.

Припомняме, че според изпълнителя на водопровода Петър Байкушев в гърмящия участък от водопровода, изместен заради Аквапарка пред 2006 година, бяха сменени стоманените тръби със стъклопластови, които не издържат на високото налягане на водата. Това според него е станало по разпореждане на бившия директор на ВиК Дюлгеров и с настояването на тогавашния ОБС председател Радослав Тасков. Според Байкушев се водила истинска битка за тези тръби и подмяната им. В медиите преди години радиоктивният скандал бе подробно отразен. Ето какво се случи: На заседание на общинския съвет от април 2006 година.

Шефът на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков обяви, че до него е достигнала крайно обезпокоителна информация за тръбите, които са използвани за подмяна при наложилото се изместване на стария водопровод в новостроящия се плувен комплекс “Аквапарк” на мястото на стария открит плаж. ВиК отказвала да го въведе в експлоатация, тъй като според управителя на дружеството инж. Христо Дюлгеров не са му представени необходимите документи от фирмата по строителния надзор “Делта консулт” ООД, че тръбите не са опасни при ползване за питейни нужди.

“Попитан бях знам ли каква е възможността тези тръби да са радиоактивни, знам ли, че са внесени от Украйна и знам ли каква е причината ВиК-Благоевград да отказва да ги включи в експлоатация. Самото споменаване на думата “радиация” ме накара да настръхна”, обяви тогава Радослав Тасков и намекна, че чуе ли за Украйна, винаги прави несъзнателна асоциация с аварията в Чернобил през 1986 г. Той поиска водопроводът да бъде сменен с тръби българско производство с всички необходими разрешителни книжа.

“След извършване на служебна проверка по представена документация от “ВиК” ЕООД-Благоевград е установено, че за представените сертификати за качество на стоманените тръби, издадени от производителя ОАО ”Новомосковский трубый завод” – Украйна, липсва санитарно разрешително от Министерството на здравеопазването, което да е издадено по реда на съответната наредба за вноса на стоки, имащи значение за здравето на населението”, обяви Р. Тасков и посочи, че около документацията на тръбите има и други фрапиращи неща.

10 години по-късно, днес Тасков уточни, че тогава тръбите, които е искал да сложи Байкушев са били с ръжда, втора употреба, под всякаква критика, с цел да прави икономии Байкушев е искал полагането на опасни за здравето на благоевградчани тръби: Има един виновен и това е Петър Байкушев, няма да позволя да прехвърля вината върху мен и други хора, не съм настоявал да се слагат стъклопластови тръби, а да не се слагат опасните, които той бе приготвил, за да си икономисва средства.

Все пак това е централен водопровод, от който пият вода децата ми, децата на Благоевград, затова тогава на сесия бе дискутиран въпросът. Заради водопровода на Байкушев, общинският съвет се противопостави на тогавашния кмет Л. Причкапов, влошиха се личните ми отношения с него, така, че Байкушев е основният виновник и ще трябва да си понесе отговорността.

На въпросната скандална сесия тогавашният заместник-кмет Кирил Пецев обяви, че заради твърденията на Тасков за радиоактивните тръби от Украйна, той ще бъде предаден на прокурор. В дълго излияние Пецев обвини Тасков в забъркване на международен скандал, обвинявайки производството на Украйна и го обвини в политическо говорене, с цел извличане на политически дивиденти.

Така след скандала решението за слагане на новите тръби е взето и Монолитстрой сменя стоманените тръби в този участък, става въпрос за трасе от 160 метра, със стъклопластови. Тази кръпка именно създава проблеми сега. Петър Байкушев обвинява управниците за намеса в неговата работа. Директорката на ВиК е категорична, че цялото изградено трасе е компрометирано и, че вината за случващото се в момента е изцяло на строителя и органите, които е трябвало да контролират изпълнението на водопровода.. На ВиК Благоевград в момента се е наложило да инвестира парите си в непредвидени ремонти и да понася без вина упреците за безводието.

Днес ще се проведе среща в кабинета на кмета Ат. Камбитов по проблема, за който имаме уверение, че ще се търси кардинално решение, така, че жителите на града да не страдат от липса на вода. Имаме уверението на инж. Росица Димитрова, че въпреки тежката ситуация, в която е изпаднало дружеството, поправяйки стари грешки, ситуацията е овладяна.

П. Попов/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене